27 mart. 2023 | 12:53

Se schimbă pensiile în România. Guvernanții nu vor să piardă banii UE și impozitează pensiile speciale

ACTUALITATE
Se schimbă pensiile în România. Guvernanții nu vor să piardă banii UE și impozitează pensiile speciale

Guvernanții noștri au convenit asupra mai multor schimbări care să fie făcute la proiectul de lege privind pensiile speciale. Dezbaterile urmează să aibă loc la Senat.

În primul rând, vorbim despre interdicția cumulării mai multor pensii speciale, conform seriei de amendamente pe proiectul de lege de la Senat, scrie Adevărul. 

Astfel, în aceste cazuri, persoanele vizate sunt foștii parlamentari, ajunși apoi judecători CCR, sau foști magistrați ajunși la CCR.

În al doilea rând, potrivit aceleiași surse, pensiile magistraților se vor indexa cu inflația, nu cu salariul. Mai exact, va fi aplicată o soluție similară cu cea a pensiilor obișnuite și astfel nu va mai permite ca veniturile foștilor magistrați să ajungă să fie aproape la fel ca cele ale celor aflați încă în activitate.

Noi legi pentru pensiile din România

O altă modificare discutată este o impozitare, cel mai mai probabil cu 15%, însă procentul nu e încă definitiv, a părții necontributive din pensia specială.

De asemenea, vestea începutului de săptămână pentru toți pensionarii din România a venit de la Ministrul Muncii, Marius Budăi. Acesta a anunțat că va merge în coaliţie cu două propuneri pentru noua lege a pensiilor.

Budăi a precizat că nu doreşte să avanseze o dată de la care pensiile ar putea creşte sau suma cu care s-ar putea majora şi apoi să nu poată fi dus la îndeplinire acest lucru.

„Lucrăm în acest moment şi într-o zi, două voi duce în coaliţie două propuneri pentru noua lege a pensiilor. Asta este foarte important, plecând de la analiza pe Legea 127, lucrăm la programul de guvernare. Mi s-a adresat această întrebare de foarte multe ori. Nu o evit însă, din respect pentru seniorii României, nu o să avanseze vreo dată pentru că nu vreau să avanseze o dată sau o sumă care să vină şi să aducă o speranţă părinţilor şi bunicilor noştri şi ulterior să n-o îndeplinim. Şi de altfel, ştiţi că am mai anunţat creşteri de pensii şi colegii mei mi-au cerut demisia. Din coaliţie. De fapt, mi-au cerut demisia şi când vream să negociez PNRR, când le spuneam că sunt prostii. În fine, sunt amintiri mai puţin plăcute dintr-o viaţă politică”, a afirmat Budăi, la Prima News.

Ministrul PSD a adăugat că măsurile din pachetul de sprijin pentru România sunt bune: „Să fim foarte atenţi la evoluţie, atât din punct de vedere macroeconomic, dar şi la puterea de cumpărare şi să luăm deciziile ca atare şi consider că demnitatea de demnitar îţi impune să vorbeşti atunci când ai măsura gata şi să vorbeşti şi să o şi implementezi”.