Se schimbă pensiile în România, formula de calcul. Când intră în vigoare noua lege a pensiilor, anunțul oficial de la Casa de Pensii
Înainte de finele acestui an, pensiile românilor vor suferi o serie de schimbări importante, începând cu modul în care sunt calculate, terminând cu valoarea lor. Niște majorări sunt de asemenea planificate.
Noua lege a pensiilor urmează să fie adoptată în următoarea perioadă și va veni la pachet cu mai multe modificări importante cu efect imediat pentru milioane de pensionari. Anunțul pe marginea schimbărilor iminente a fost făcut de președintele Casei de Pensii, Daniel Baciu, într-o intervenție la România TV, în contextul plății anticipate a pensiilor din luna august din cauza minivacanței de la bugetari de Adormirea Maicii Domnului, 14 – 15 august.
Ce urmează pentru pensiile românilor
”Plata pensiilor în august se va face decalat și asta pentru că sunt zile libere pe 14 și pe 15 august. Casa de Pensii a luat măsurile organizatorice care s-au impus. Trebuie să achităm toți banii atât către Poșta Română cât și către băncile, unde au optat ca plata să fie făcută în contul bancar. Mâine vor fi achitate toate pensiile pe card, iar pe data de 11 august vor fi achitate toate pensiile”, a declarat el pentru sursa citată.
În ceea ce privește o nouă majorare a pensiilor, aceasta depinde de renegocierea plafonului de 9,4% din PIB pe care ar trebui să-l renogieze Marcel Ciolacu.
”Astăzi plata pensiilor este sub procent, nu cu mult sub el, dar avem un impediment, jalonul 214 din reforma pensiilor. În baza noului act normativ trebuie să înlăturăm inechitățile pentru că sunt contribuții egale și pensii diferite. Pensiile vor crește și va trebui făcut un efort suplimentar la bugetul de pensii și pe viitor ar trebui inechitățile să nu mai existe”, a spus el.
În ceea ce privește modificarea pensiilor, recalcularea, scopul rămâne neschimbat, eliminarea inechităților din siste.
”Este clar prevăzut în lege mecanismul de indexare de 100% din rata inflației și de 50% din creșterea salariului mediu brut care trebuie corelată și cu necesitățile din sistem pentru a le diminua realist. Trebuie să facem o indexare însă este prematur să discutăm de 1 ianuarie 2024, dar mecanismul este clar și trebuie să transpunem în actuala lege ce v-am spus ca să fie acoperită inflația și creșterea”, a conchis el.