18 iul. 2023 | 07:18

Se schimbă pensiile a milioane de români, peste noapte. Noua formulă de calcul, confirmată de la Casa de Pensii

ACTUALITATE
Se schimbă pensiile a milioane de români, peste noapte. Noua formulă de calcul, confirmată de la Casa de Pensii

Pensionarii români trebuie să se pregătească în 2023 pentru un val masiv de reforme aduse sistemului de pensii autohton. În teorie, noi mecanisme de calcul a pensiilor vor fi introduse pentru a elimina inechitățile din sistem.

Cel mai important aspect care va fi eliminat din pensiile românilor se pare că va indicele de corecție. Acesta va fi scos din formula de calcul, după cum a atras atenția șeful Casei de Pensii. Această schimbare va fi introdusă în modificările Legii nr.263/2010. În opinia lui Daniel Baciu, acel indice de corecție nu a fost sub nicio formă o idee proastă, dar a funcționat doar până în momentul în care contribuțiile au fost trecute din sarcina angajatorului în cea a angajatului.

Ce se întâmplă cu pensiile românilor

„Această lege – 263 – a fost modificată de foarte multe ori. De fiecare dată, modificarea care a avut loc a produs efecte pe viitor, neavând retroactivitate, astfel încât aceste beneficii care s-au introdus de-a lungul timpului au fost în favoarea unor categorii de pensionari și în defavoarea celorlalte categorii de pensionari, care nu au beneficiat de modificare.

Trebuie introdusă o nouă formulă de calcul, atât pentru pensiile noi, care intră în plată, cât și pentru pensiile actualmente în plată.

În primul rând, această formulă de calcul trebuie să elimine indicele de corecție. A funcționat până în momentul când contribuțiile s-au mutat de la angajator la angajat. Prin noua formulă de calcul trebuie eliminat acest indice de corecție care creează aceste inechități”, a spus, la România TV, Daniel Baciu.

Sistemul actual de pensii și legile în vigoare pe subiect au creat contextul perfect pentru o sumedenie de procese pe rol, mai ales din cauza faptului că legislația cu privire la grupele de vârstă nu este clară.

„Trebuie să avem niște parametri foarte clari, când vorbim despre această indexare a pensiilor și să se evite indexările ad-hoc. Practic, aceste indexări să fie foarte clare și foarte previzibile.

Vorbim despre reducerea semnificativă a pensiilor anticipate. Și aici nu mă refer la pensiile anticipate ca o categorie de pensii din sistemul public, ci mă refer la faptul că întrunitorul unor condiții speciale de muncă, condiții deosebite de muncă – există niște beneficii pentru aceste persoane care au lucrat în aceste condiții grele de muncă.

În momentul de față, această reducere este de până la 13 ani. Deci, dacă discutăm despre vârsta standard de pensionare, se pot pensiona și la 52 de ani. Și vrem să avem o legislație foarte clară privind și aceste locuri de muncă grea, în condiții deosebite și condiții speciale, astfel încât să se știe foarte clar cine îndeplinește aceste condiții pentru a ieși cu aceste reduceri aferente acestor condiții grele de muncă.

Pentru că în prezent avem foarte multe procese pe rol, tocmai pe această legislație privind grupele de muncă și trebuie să rezolvăm și această problemă, iar noua legislație să fie foarte clară și predictibilă”, a mai declarat, la România Tv, Daniel Baciu.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele