Se schimbă legea prosumatorilor din România. Ce vei putea face cu surplusul de energie generat de panourile solare
O nouă propunere legislativă speră să democratizeze modul în care se utilizează surplusul de energie electrică generat de instalațiile fotovoltaice ale românilor. La momentul de față, singurul lucru pe care poți să-l faci într-o astfel de situație este să-l trimiți înapoi în rețeaua electrică. În viitor, ar trebui să-l poți da unui vecin, chiar dacă sună ciudat.
Deși vorbim de un proiect legislativ care trebuie să mai treacă prin multe etape înainte de a-și face simțite efectele în piață, furnizorii și-au exprimat deja deschiderea pentru un astfel de scenariu, cu câteva condiții. Este important ca cei care generează surplusul să spună din start cu donează energia, acest lucru să nu se întâmple de pe o zi pe alta, ci pe o perioadă mai lungă, precum un an de zile.
„Nu merge să facem troc între vecini: tu îmi dai un kilogram de roșii, eu îți dau 5 kilowați când am în plus”, au atras atenția oficialii din industrie.
Citește și Vești bune pentru prosumatori, s-a schimbat legea: ce se întâmplă cu banii pe curentul generat
Ce spune proiectul legii prosumatorilor, ce se întâmplă cu energia electrică
„La solicitarea prosumatorilor clienţi casnici persoane fizice, în situaţia în care cantitatea de energie produsă şi livrată în reţea este mai mare decât cantitatea de energie consumată de prosumatori, şi voinţa exprimată de prosumatori este să transmită cu titlu gratuit cantităţi de energie către clienţii furnizorului, furnizorii de energie electrică sunt obligaţi să realizeze transferul cantităţilor de energie conform cerinţelor prosumatorilor şi în acord cu legislaţia aplicabilă”, se arată în documentul ce urmează să treacă prin Parlament.
După cum se insistă în nota de fundamentare a schimbării legislative, acest efort legislativ este o consecință a pretențiilor venite dinspre prosumatori.
„Introduce dreptul prosumatorului de a, în esență, dona energia electrică produsă și livrată în rețea către alți clienți ai furnizorului. Cazurile avute în vedere de legiuitor în acest sens sunt acte de donație către spitale, școli, furnizori de servicii sociale etc, aflate în portofoliul aceluiași furnizor.
Propunerea a ivzorât din interesul exprimat de prosumatori pentru a avea această opțiune. Totodată, prin modul în care este redactată, prevederea acordă prosumatorului persoană fizică inclusiv dreptul de a dona energie electrică produsă și livrată în rețea către alți clienți casnici, precum membri ai familiei, familii vulnerabile ș.a.”, spune nota de fundamentare, conform Hotnews.ro.
Ce mai poți să faci cu surplusul de curent din panouri solare
În același document se insistă pe faptul că, dacă furnizorul de energie este același cu cel de gaze naturale, ar trebui să poți compensa factura de gaz cu surplusul de curent băgat în rețea. În mod absolut uimitor, această propunere nu este din partea unui singur partid sau a coaliției de Guvernare. În schimb, vine dinspre 13 parlamentari PSD, PNL, USR și UDMR. În plus, a primit deja avizul din partea Consiliului Concurenței și al Consiliului Economic și Social. Chiar și așa, mai sunt necesare negocieri cu ați jucători din piață pentru a se analiza cum se cuvine fiabilitatea efortului de aplicare la scară largă.
Singurul aviz negativ a venit din partea Consiliului Legislativ care insistă pe faptul că nota de fundamentare nu a fost redactată într-un limbaj specific actelor normative.