14 mart. 2023 | 14:17

Se schimbă legea pensionării anticipate: muncești mai mult sau mai puțin? Ce s-a decis „de sus”

ACTUALITATE
Se schimbă legea pensionării anticipate: muncești mai mult sau mai puțin? Ce s-a decis

Noi modificări de ordin legislativ își fac loc în sistemul de pensii din țara noastră în această primăvară. De această dată este vizată o categorie specială de lucrători, respectiv avocații.

Senatul României tocmai a dat undă verde unui proiect de lege deosebit de important, ce aduce o serie de modificări de substanță regulilor de pensionare pentru profesia mai sus amintită.

Concret, textul inițiativei legislative prevede că pensionarea anticipată va fi permisă de drept avocaților cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare cu o condiție clar stipulată. Ei trebuie să fi realizat stagiul complet de cotizare numai în profesia de avocat.

Acești angajați vor munci mai mult sau scapă mai repede de serviciu? Ce spune noua lege a pensionării, de fapt

”În cadrul unor scenarii estimative în ceea ce priveşte aplicarea prevederilor prezentei propuneri legislative realizate de Casa de Asigurări a Avocaţilor din România, cu referire la reducerea vârstei de pensionare cu 5 ani, vârstă minimă 60 de ani, pentru un stagiu necesar de 37 de ani diferenţa ratei de finanţare este de 0,88%, iar pentru un stagiu de 35 de ani de 1,48%”, se arată în documentul la care facem referire.

Ceea ce trebuie reținut este că „la un stagiu de cotizare de cel puţin 40 de ani în profesie, fără stagiu asimilat, în situaţia optimistă a unui avocat care intră în profesie la 22 de ani, la care s-ar adăuga cei 40 de ani de cotizare, în forma actuală legea nu poate fi aplicat niciunui avocat de 60 de ani, ci doar unor avocaţi care au împlinit cel puţin 62 de ani. Pentru a înlătura ipotezele inaplicabile ale articolului menţionat mai sus se propune modificarea acestuia astfel încât să fie posibilă pensionarea anticipată la vârsta de 60 de ani. Așadar, pensia anticipată se va cuveni, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, asiguraților care au realizat stagiul complet de cotizare numai în profesia de avocat”, explică Profit.ro.

De precizat că măsura amintită mai sus încă nu se aplică faptic. Pentru ca proiectul respectiv să intre în vigoare și să producă efecte juridice, trebuie să primească undă verde și de la Camera Deputaților. Ulterior, acesta trebuie promulgat de președintele Klaus Iohannis și publicat în Monitorul Oficial al României. De-abia apoi propunerea se va transforma în lege.