Se schimbă legea pensiilor în România. Lovitura majoră pentru acești pensionari, până pe 15 octombrie
În absența unei reforme radicale a sistemului autohton de pensii înainte de finele acestui an, România riscă să piardă aproximativ trei miliarde de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență. Nu de alta, dar există angajamente clare pe care și le-au asumat autoritățile autohtone în fața Bruxelles-ului.
În urma celor mai recente negocieri cu Comisia Europeană, Legea Pensiilor speciale trebuie modificată urgent, în așa fel încât sumele primite de către pensionarii privilegiați să fie calculate în funcție de veniturile primite în ultimele 48 de luni. Mai mult decât atât, sumele care nu provin din contribuțiile sociale la CAS, să fie impozitate cu 20%.
Mai mult decât atât, procentul de 15% trecut în lege drept „un impozit pe partea de necontributivitate a pensiei” ar trebui majorat la 20%. Există însă o mențiune foarte importantă, nu se va aplica celor care au venituri mai mici de 4.000 de lei net.
Regulile pentru reforma pensiilor speciale sunt clare
În timp ce guvernanții, în proiectul inițial, sperau la o perioadă de grație de cinci ani pentru implementarea modificărilor aduse la Legea Pensiilor speciale, oficialii de la Bruxelles au impus un termen de maxim un an. Una peste alta, legea pensiilor speciale trebuie adoptată până pe 15 octombrie 2023, acesta fiind termenul de depunere al cererii de plată numărul trei, pentru cele 3,14 miliarde de euro condiționate schimbările legislative menționate mai sus.
„Unele (măsuri impuse de Comisia Europeană) de bun simț care acum echipa tehnică le discută. O să le vedeți când se termină negocierile, dar din punctul meu de vedere sunt încheiate”, a spus premierul României, Marcel Ciolacu.
Pe marginea acestei reforme a vorbit în ultima săptămână și Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, care a insistat că schimbările sunt complexe și nu pot fi rezolvate rapid.
„Acum eu știu că este o problemă pe care noi trebuie să o rezolvăm pentru că altfel cererea de plată numărul trei, din Planul Național de Redresare și Reziliență… (…) Cred că o astfel de reformă, cum este cea a pensiilor speciale, este una care este extrem de complexă și necesită timp în negocierea cu Comisia Europeană”, a precizat, marţi, Marcel Boloş.