09 feb. 2023 | 09:38

Se schimbă legea în România, Codul Penal: ce se întâmplă cu pedepsele, ar trebui să fie mai liniște pe străzi

ACTUALITATE
Se schimbă legea în România, Codul Penal: ce se întâmplă cu pedepsele, ar trebui să fie mai liniște pe străzi

În speranța creșterii nivelului de siguranță în România, Codul Penal va beneficia de niște actualizări importante în următoarele perioadă, datorită unui proiect ce vizează infracțiunile violente cu un impact major asupra victimelor.

Un proiect legislativ aflat în prezent în dezbaterea senatorilor mărește semnificativ pedepsele pentru infracțiunile violente. În cazul lovirii sau vătămării corporale a unui minor, de exemplu, pedepsele vor crește cu o treime. Același principiu se aplică și în situația înc are agresiunea are loc în public.

Codul Penal 2023 vine cu modificări importante

După cum a explicat Lucian Bode, modificările vizează ”infracțiunile cu un puternic impact emoțional și social”. Ministrul afacerilor interne și unul dintre inițiatorii măsurii a atras atenția asupra faptului că pedepsele vor fi mult mai aspre.

Punctul, după cum a confirmat avocatnet.ro, se vor mări cu o treime limitele pedepselor pentru lovire, vătămare corporală, loviri sau vătămări cauzatoare de moarte în cazul în care:

  • victima se află în îngrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul făptuitorului;
  • victima este un minor;
  • fapta este săvârșită în public;
  • făptuitorul are asupra sa o armă de foc, un obiect, un dispozitiv, o substanță sau un animal ce pot pune în pericol viața, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor.

Hărțuirea minorilor se va reflecta tot într-o majorare cu o treime, la fel și încăierările. În consecință, participarea la o încăierare între mai multe persoane va putea fi pedepsită cu închisoare de la șase luni la trei ani, față de închisoare cuprinsă între trei luni și un an sau amendă, pedeapsa de acum.

Nu în ultimul rând, în cazul tulburării ordinii și liniștii publice se vor aplica pedepse mai mari. Vorbim de o pedeapsă între unu și cinci ani, o sancțiune care, în prezent, este de la trei luni la doi ani sau amendă. Dacă tulburarea ordinii și liniștii publice va fi comisă de mai multe persoane împreună sau de o persoană ce are asupra sa o armă de foc, un obiect, un dispozitiv, o substanță sau un animal ce pot pune în pericol viața, sănătatea ori integritatea corporală a unei persoane, pedeapsa va consta în închisoare de la doi la șapte ani.

În același set de modificări este inclus și un detaliu legat de prezumția de legitimă apărare. De acum înainte, aceasta nu se va aplica doar în locuința privată, ci și în spațiul public.

Înainte să-și facă simțite efectele, proiectul de lege trebuie adoptat de Guvern, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele