20 nov. 2023 | 09:17

Se schimbă harta României, rămânem cu doar 15 județe. La ce ajută reorganizarea orașelor și comunelor

ACTUALITATE
Se schimbă harta României, rămânem cu doar 15 județe. La ce ajută reorganizarea orașelor și comunelor

Reorganizarea teritorială a României a devenit un subiect din ce în ce mai important pentru oficialii de la București și, deși nu avem un termen clar legat de materializarea ei, consecințele acestui efort par să fie din ce în ce mai clare.

În locul celor 41 de județe de la momentul de față, țara noastră ar putea fi redusă la 15 județe. Un alt aspect care a tot fost amânat ține de reorganizarea orașelor și comunelor în funcție de populație. Nu de alta, dar sunt o grămadă de orașe care poartă acest nume generic, deși populația lor s-a înjumătățit în ultimul deceniu.

Citește și: Se schimbă harta României și vom avea toți de câștigat. ”Țara se sufocă”, de ce ar trebui să nu mai așteptăm

Ce se întâmplă cu județele, orașele și comunele României

Dacă în trecut inițiativele legate de schimbarea hărții au venit de la autorități, acum reorganizarea teritorială face subiectul unei propuneri venite de la mediul de afaceri și academic. Scopul este reducerea numărului de instituții și, implicit, al angajaților din administrație, pentru a ajunge la cheltuieli mai mici. Un astfel de proiect s-ar putea materializa abia după alegerile de anul viitor.

În orice caz, conform specialiștilor, scăderea numărului de județe de la 41 la mai puțin de jumătate ar face minuni pentru eficientizarea instituțiilor și reducerea cheltuielilor. „Redefinirea noțiunii de comună ca localitate cu cel puțin 5.000 de locuitori și oraș cu cel puțin 10.000 de locuitori, totodată toate instuțiile ar trebuie să fie grupate. Reorganizarea administrative propusă de Camera Națională după modelul curților de apel ar aduce reale economii”, a explicat Bogdan Daniel Vișan de la Camera de Comerț și Industrie pentru Știrile Pro TV.

Citește și: Se schimbă harta lumii: Unde a apărut o nouă insulă care „scoate” fum, conform oamenilor de știință

Harta României, stabilită printr-o lege de peste 50 de ani

La momentul de față, în România, avem 19 milioane de locuitori distribuiți în 103 municipii, 216 orașe, peste 2.800 de comune și 12.900 de sate. Un pic ciudat și greșit în același timp este faptul că există comune cu 80 de locuitori și ”orașe” cu aproximativ 1000 de persoane.

„Astăzi avem 2.390 de comune sub 5.000 de locuitori, deci 83,5 la sută nu îndeplinesc acest criteriu, avem trei județe care nu au astăzi nicio comună cu peste 5.000 de locuitori, Caraș Severin, Hunedoara și Județul Olt – în trei județe toate comunele ar trebui organizate”, a explicat fostul ministru al Dezvoltării, Cseke Attila.

Consecința acestor valori de mai sus este un nivel sporit de sărăcie și lipsă de investiții în mai multe regiuni din țară. Ca să înțelegi gravitatea situației, din 3.000 de primării din România, în 2022, doar 47 au reușit să-și acopere cheltuielile din taxe și impozite locale.

„Este o risipă extraordinară, multe cheltuieli administrative care ar putea fi reduse astfel doar că în zonele rurale unde nu se întâmplă nimic, singurul angajator important este primăria, clienții primarului sunt importanți în alegeri”, a concluzionat politologul Cristian Pârvulescu.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele