04 aug. 2023 | 09:25

Se schimbă harta României, este oficial. Dezastrul climatic ne va costa scump, care sunt regiunile afectate

ACTUALITATE
Se schimbă harta României, este oficial. Dezastrul climatic ne va costa scump, care sunt regiunile afectate

Se schimbă harta României, urmând ca un dezastru climatic să ne coste scump. Unul dintre miniștrii Guvernului Ciolacu a spus la ce ne putem aștepta în următorii 20 de ani și ce regiuni vor fi afectate.

Cum se va schimba harta României

Harta României de peste 20 de ani ar putea să nu mai semene cu cea din prezent, din cauză că are loc deșertificarea sudului țării, ce s-ar putea transforma într-o mică Sahara, după cum a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet.

„Sudul României se deșertifică și există riscul, dacă nu intervenim rapid – și împădurirea este unul dintre instrumentele testate și pe care le avem deja la îndemână – să se transforme într-un mic deșert Sahara, păstrând proporțiile.

În ceea ce privește fenomenul deșertificării, sunt convins că autoritățile publice locale și celelalte entități împreună cu Ministerul Mediului vom reuși prin împăduriri nu doar să stopăm deșertificarea, ci să creăm fenomenul invers – acela de aduce natura la starea inițială”, a spus Mircea Fechet, la Digi24.

Oficialul se așteaptă ca România să ajungă peste două decenii să aibă o climă asemănătoare cu cea din Grecia și să se confrunte cu perioade lungi de caniculă cu numeroase fenomene meteo extreme.

Ministrul Mediului: Societatea românească va fi afectată de schimbarea climei

Ministrul Mediului a mai spus că schimbarea climei din țară va afecta întreaga societate românească – nu doar în legătură cu modul în care vor lucra românii sau cu intervalele orare la care vor fi mai activi.

”Eu cred că ne va afecta viața tuturor, indiferent că suntem în câmpul muncii, pensionari, copii sau adulți. Se spune că, inclusiv fructele cu care am crescut – cu care suntem obișnuiți să le mâncăm și cultivăm – ar putea ca parte din ele să se împuțineze la fel cum există posibilitatea cultivării unor noi tipuri de plante.

Așa cum oamenii se vor adapta, cu siguranță și agricultura se va adapta”, a mai spus Mircea Fechet, precizând că cele patru anotimpuri nu mai sunt demult patru.

Oficialul a adăugat că probabil toată lumea simte că nu prea mai există primăvară și toamnă cum existau în urmă cu 40 de ani și că trecem de la iarnă aproape direct la vară și invers.