06 iul. 2023 | 07:39

Se schimbă banii în România, este anunțul momentul despre trecerea la euro: ce vor românii

ACTUALITATE
Se schimbă banii în România, este anunțul momentul despre trecerea la euro: ce vor românii

Nu a trecut mult timp din momentul în care țara noastră a intrat în Uniunea Europeană până când românii au început să se gândească dacă vom intra în zona euro și din prisma bancnotei utilizate, euro în loc de leul românesc.

În Uniunea Europeană, mai există câteva țări care nu au trecut încă la euro. Acestea au făcut de curând subiectul unui sondaj Eurobarometru. Scopul analizei a fost de a calcula interesul pentru renunțarea la moneda națională actuală în favoarea monedei unice la nivelul Europei. Surprinzător sau nu, nu mai puțin de 60% dintre oameni sunt de părere că schimbarea banilor ar veni cu numeroase beneficii.

Câți oameni vor să treacă la euro

Moneda unică are un efect pozitiv asupra țărilor membre care o folosesc deja, după cum au atras atenția oficialii Comisiei Europene. Acesta este și principalul motiv pentru care aproximativ 60% din populația țărilor care nu au îmbrățișat deja euro sunt optimiști că ar avea de câștigat. Ca referință, lista statelor care s-au angajat legal să treacă la moneda europeană include Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, România și Suedia.

În mod previzibil, procentul celor care își doresc schimbarea variază de la o țară la alta într-un procent destul de semnificativ. Sprijinul pentru introducerea euro este cel mai mare în Ungaria (72%) și România (71%), urmate de Polonia (55%), Suedia (54%), Bulgaria (49%) și Cehia (44%). Chiar și așa, există un consens în 53% dintre participanții la studiu că euro ar avea beneficii pozitive pentru țara lor, în timp ce 56% cred că ar avea personal de câștigat. Nu mai puțin de 83% dintre oamenii din țările menționate au afirmat că au utilizat deja moneda euro.

În ultimii zece ani, în Ungaria, entuziasmul pentru euro nu a făcut decât să crească, ajungând până la 72%, un plus de trei procente. Doar 31% dintre maghiari, de exemplu, nu sunt de acord cu introducerea bancnotei unice. Temerea principală, în 65% din publicul intervievat, este că ar putea duce la creșterea prețurilor. La nivelul celor șase țări, 68% dintre oameni cred că se vor confrunta cu scumpiri dacă se schimbă banii, conform Nepszava.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele