06 mart. 2023 | 10:31

Se schimbă banii în România, direct de BNR: la ce bancnote să fii atent, care sunt condițiile

ACTUALITATE
Se schimbă banii în România, direct de BNR: la ce bancnote să fii atent, care sunt condițiile

În România, foarte multe dintre bancnotele aflate în circulație nu se află într-o stare foarte bună. Sunt deterioriate din varii motive, sunt rupte un pic sau mai mult, au diferite înscrisuri și multe alte probleme. În mod previzibil, dacă vrei să cumperi ceva cu ele, sunt șanse mari să nu ai un succes foarte mare.

În cazul în care ai prin casă bancnote rupte, uzate sau scoase din circulație, le poți schimba foarte ușor și fără vreun cost suplimentar. Acest mecanism de înlocuire este facilitat de BNR, dar nu la toate sediile instituției, doar în București, Cluj, Timiș, Dolj, Constanța și Iași. Dacă ajungi la unul dintre sediile menționate, poți să mergi și cu bani românești din care lipsește o bucată și vei primi la schimb contravaloare bancnotei cu pricina. În plus, nici măcar nu trebuie să te deplasezi. Există posibilitatea trimiterii banilor prin poștă și, după cum am menționat mai sus, serviciul este gratuit.

Banii vechi și deteriorați se schimbă la BNR

În cazul în care ai în casă bancnote sau monede vechi care au ieșit din circulație sau care se află într-o stare semnificativă de deteriorare, poți primi contravaloarea lor. Această politică există în majoritatea țărilor și este facilitată de banca centrală din teritoriu. În cazul României, este vorba de BNR.

În mod previzibil, există niște reguli referitoare la procesul de schimbare, dar aproape de fiecare dată, nu ar trebui să întâmpini niciun fel de probleme. Ca politică, BNR acceptă orice bancnotă care poate fi identificată fără probleme, dar nu primește banii care nu prezintă toate elementele de identificare și/sau din care lipsesc o suprafață mai mare de 40%.

Pe de altă parte, sunt considerate fără valoare și nu se schimbă bancnotele care:

  • prezintă un grad avansat de deteriorare, care nu permite identificarea elementelor de siguranţă, respectiv au suportat acţiunea unor agenţi chimici sau au fost spălate, decolorate, deformate, arse, expuse la căldură etc.;
  • sunt lipite între ele ca urmare a acţiunii unui agent termic şi nu permit identificarea elementelor de siguranţă;
  • au mai mult de 40% lipsă din suprafaţă;
  • sunt compuse prin alăturarea a două sau mai multe fragmente din bancnote diferite şi niciun fragment nu are minimum 60% din suprafaţă.

În același timp, merită avut în vedere că bancnotele deteriorate într-un grad avansat, astfel încât identificarea şi autenticitatea lor nu se poate stabili de personalul cu atribuţii specifice de verificare, vor fi trimise la Banca Națională a României în vederea expertizării. ”Bancnotele care sunt evaluate ca improprii circulației nu pot fi recirculate. În această categorie sunt incluse bancnotele uzate, deteriorate și fără putere circulatorie”, conform regulamentului Băncii Naționale a României (BNR).

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele