19 oct. 2023 | 19:27

Se schimbă banii fără numerar și fără lei sau euro. Vom trăi un moment istoric, vei povesti copiilor

ACTUALITATE
Se schimbă banii fără numerar și fără lei sau euro. Vom trăi un moment istoric, vei povesti copiilor

La nivel global, interesul pentru criptomonede e unul uriaș, dar din păcate sectorul e foarte slab reglementat.

Ca să nu piardă trenul acestei evoluții, băncile centrale ale lumii depun eforturi pentru a-și lansa propriile lor monede virtuale.

Vorbim despre niște monede digitale care se deosebesc de clasicele Bitcoin sau Ether, de exemplu, prin faptul că sunt reglementate, deci au în spate țări sau instituții bancare oficiale care-și asumă răspunderea pentru ele. Cu alte cuvinte, te bucuri de siguranță.

Bani digitali pentru europeni

Tot mai mulți europeni preferă plățile online sau chiar tranzacțiile crypto, motiv pentru care Banca Centrală Europeană muncește intens pentru a le oferi cetățenilor varianta digitală a euro.

Desigur că nu va fi obligatorie, banii fizici vor continua să circule, însă pentru mulți va fi un motiv în plus să renunțe la numerar, mai ales că BCE promite plăți sigure.

Astfel, BCE a anunţat că va începe la 1 noiembrie „o fază de pregătire” de doi ani pentru euro digital.

„După doi ani, Consiliul guvernatorilor va decide dacă vom avansa la următorul nivel al pregătirilor, pentru a deschide calea pentru posibila viitoare emitere şi introducere a euro digital”, a transmis BCE.

Banii digitali sunt acum obiectivul multor bănci centrale

Dincolo de planurile din zona euro, în multe alte regiuni din lume se lucrează la a lansa versiuni digitale ale banilor obișnuiți.

În principal, băncile centrale își doresc să ofere cetățenilor o alternativă mult mai sigură la clasicele criptomonede care, după cum bine știm, nu sunt reglementate și garantate de nimic. Mai mult decât atât, au demonstrat cu prisosință în ultimii ani că sunt extrem de volatile sau că pot să se afle în spatele unor acțiuni ilegale pe care le pot finanța, tocmai din cauza faptului că tranzacțiile se bucură de anonimat. Băncile centrale își doresc un viitor mai sigur al pieței monetare, motiv pentru care trebuie să vină cu o monedă pe care să o protejeze la nivel oficial, protejând astfel și cetățenii.

În concluzie ceea ce trebuie reținut cu precădere este faptul că vorbim despre o schimbare semnificativă a pieței monetare europene, însă nu una care să dea satisfacției adepților teoriei conform căreia numerarul va dispărea.

Nicio instituție europeană sau internațională nu a exprimat un astfel de scenariu și e greu de imaginat că așa ceva se va întâmpla curând, deși dacă analizăm evoluția tehnologică, exact cum punctam la începutul articolului, pare că ne îndreptăm către această zonă, dar trebuie să admitem că ar mai fi mult de mers până acolo.

Citește și NFT-urile, probabil cea mai mare păcăleală din ultimele decenii. Doar 5% mai înseamnă ceva în 2023