19 sept. 2023 | 08:22

Se schimbă banii, bancnotele care se retrag din circulație. Ar fi bine să nu le mai ai în casă

ACTUALITATE
Se schimbă banii, bancnotele care se retrag din circulație. Ar fi bine să nu le mai ai în casă

Timp de foarte mulți ani, câteva bancnote distribuite la nivel european au reprezentat un semn de bogăție. Acum, aceiași bani urmează să fie scoși din circulație și ar fi bine să faci un efort pentru a nu-i avea în casă, ca să nu-și piardă valoarea când te aștepți mai puțin.

Conform datelor Europol, două bancnote urmează să fii scoase din circulație la nivel european din cauza simplului motiv că sunt extrem de ușor de falsificat. Gestul este menit ca o lovitură majoră pentru falsificatori, cu mențiunea foarte importantă că va fi o sursă de stres și pentru oamenii obișnuiți. Aceștia din urmă sunt invitați să-i schimbe cât mai curând. Tipărirea bancnotelor de 200 și 500 de euro a fost deja oprită.

Există riscul să pierzi banii

Deși nu se mai tipăresc de mult timp bancnote de 200 și 500 de euro, mulți oameni au economiile în astfel de bancnote. Din acest motiv, autoritățile europene au reînnoit avertismentul pe marginea lor. Oamenii trebuie să-i schimbe cât mai curând pentru a evita să piardă sume mari de bani.

În cazul în care ai bancnote de 200 sau 500 de euro în casă, este improbabil să le mai poți folosi pentru achiziții uzuale. Chiar și așa, îi poți schimba în continuare, pentru o perioadă de timp limitată, la Băncile Centrale ale Eurosistemului. Cu alte cuvinte, trebuie să mergi la o instituție bancară sau la un intermediar financiar și să soliciți operațiunea de schimb a bancnotei.

Ca informații de fundal, cele două bancnote au făcut subiectul unor avertismente încă din 2016. La vremea aceea, Consiliul guvernatorilor BCE a indicat că nu ar trebui să fie folosite ca instrumente de plată obișnuite. Decizia de a le retrage din circulație este o măsură de prevenție și securitate pentru economia europeană. Autoritățile europene au decis să lupte împotriva falsificării bancnotelor prin eliminarea utilizării celor cu valori mari.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele