09 iun. 2023 | 08:40

Se prefigurează o nouă criză. FMI cere Rezervei Federale a SUA şi altor bănci centrale să rămână vigilente în combaterea inflaţiei

ULTIMA ORĂ
Se prefigurează o nouă criză. FMI cere Rezervei Federale a SUA şi altor bănci centrale să rămână vigilente în combaterea inflaţiei

Fondul Monetar Internațional (FMI) a îndemnat joi Rezerva Federală a SUA și alte bănci centrale la nivel mondial să „mențină cursul” politicii monetare și să rămână vigilente în combaterea inflației.

Purtătorul de cuvânt al FMI, Julie Kozack, a declarat că ritmul inflației a încetinit în Statele Unite, dar a rămas o preocupare urgentă.

Rata dobânzilor poate crește pentru mult timp

„Dacă inflația se dovedește a fi mai persistentă decât se aștepta, atunci Fed ar putea fi nevoită să împingă ratele dobânzilor la un nivel mai ridicat pentru mai mult timp”, a declarat Kozak, potrivit Reuters.

Ea a precizat că FMI va publica o actualizare a Perspectivelor economiei mondiale pe 25 iulie.

FMI a avertizat în aprilie că vulnerabilitățile ascunse ale sistemului financiar ar putea izbucni într-o nouă criză și ar putea trânti creșterea globală în acest an, reducând previziunile sale de creștere globală pentru 2023. Acesta a prognozat o creștere reală a PIB-ului de 2,8% în 2023 și de 3,0% în 2024 – cu o zecime de punct procentual mai puțin decât ceea ce a prezis în ianuarie pentru fiecare an.

Economia mondială a crescut cu 3,4% în 2022.

„Vedem provocări pe termen mediu pentru economia globală, iar acest lucru necesită luarea de măsuri politice acum Credem că băncile centrale ar trebui să mențină cursul de înăsprire monetară pentru a reduce în mod decisiv inflația„, a spus Kozack.

Comentariile sale cu privire la economia americană au urmat unei revizuiri „Articolul IV” a politicilor americane, indicând o preocupare continuă cu privire la riscurile de inflație și menționând că cele mai recente date au validat opiniile sale cu privire la rezistența pieței muncii.

„Vedem, de asemenea, că impulsul inflației a încetinit, dar că inflația rămâne o preocupare presantă. Sfatul nostru rămâne neschimbat, și anume că Fed ar trebui să mențină cursul politicii monetare pentru a asigura o reducere durabilă a inflației și pentru a se asigura că așteptările inflaționiste … rămân bine ancorate”, a conchis purtătorul de cuvânt al FMI.