Se majorează voucherele de vacanță ale românilor, dar se taxează. Cine are de câștigat, dar de pierdut
Reforma fiscală anunțată în această săptămână de coaliția PSD-PNL ascunde o serie de detalii care, deși la prima vedere sună bine, ascund o serie de lovituri pentru buzunarul românilor.
Voucherele de vacanță oferit mai ales bugetarilor români vor fi majorate la 1.600 de lei, dar se va introduce plata unei contribuții la asigurări de sănătate de 10% din valoare. În plus, se vor acorda în mod exclusiv persoanelor cu venituri nete de sub 8000 de lei, în contextul în care această regulă nu exista înainte la niciun prag.
Mai mult decât atât, voucherele de vacanță și tichetele de masă vor putea fi acordate și în bani, aceasta din urmă fiind o lovitură majoră pentru hotelierii români și proprietarii de pensiuni. Nu de alta, dar în forma ”tipărită”, voucherele de vacanță puteau fi folosite doar în România. Oferite în numerar, banii aceia se vor utiliza cel mai probabil în vacanțe desfășurate în străinătate.
Vouchere de vacanță pentru români cu bune și rele
Potrivit proiectului, instituțiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, și la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, acordă, anual vouchere de vacanță în 36 cuantum de 1.600 lei, în perioada 1 ianuarie 2024 -31 decembrie 2026, personalului ale căror salarii nete lunare de încadrare sunt de pană la 8.000 lei.
„Includerea sumelor în baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care obțin venituri din salarii şi asimilate salariilor reprezentând valoarea nominală a tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță acordate potrivit legii, precum și echivalentul în lei al acestora, în aceleași limite și condiții, precum și cu aceleași destinații ca cele prevăzute de lege pentru acestea, acordat angajaților care nu beneficiază de astfel de bilete de valoare”, conform noului Cod Fiscal citat de Economedia.ro.