Se majorează taxele și impozitele din România peste noapte, Codul Fiscal. Trebuia să fie imposibil, dar s-a dat o ordonanță
În teorie, orice modificare a Codului Fiscal intră în vigoare în termen de minimum șase luni de la publicarea în Monitorul Oficial al României, pentru a nu se crea haos în piață și instabilitate financiară. Printr-o nouă ordonanță a Guvernului, de acum, predictibilitatea fiscală ”se duce pe apa sâmbetei” în țara noastră.
O nouă ordonanță de urgență desființează prevederea minimă de 6 luni pentru majorarea taxelor prin modificarea Codului Fiscal (Legea 227/2015). Cade și un alt detaliu legislativ conform căruia, atunci când se introduc impozite, taxe sau contribuţii obligatorii noi, se majorează cele existente, se elimină sau se reduc facilităţi existente, acestea vor intra în vigoare cu data de 1 ianuarie a fiecărui an şi vor rămâne nemodificate cel puţin pe parcursul acelui an. Principalul argument pentru haosul iminent spre care ne îndreptăm cu pași repezi din punct de vedere economic este ”situația extraordinară” în care ne aflăm.
Ordonanța care va speria mediul de afaceri din România
Conform Economedia.ro, Guvernul susține că „în situații extraordinare de deficit bugetar, în care se impune luarea unor măsuri urgente de consolidare fiscal-bugetară în interesul public și strategic al României, pentru asigurarea sustenabilității finanțelor publice”, este necesară flexibilizarea condițiilor din Codul fiscal care restricționează posibilitatea introducerii de impozite, taxe sau contribuţii obligatorii noi, majorarea celelor existente, eliminării sau se reducerii facilităţilor existente.
Cu alte cuvinte, guvernanții au creat o ordonanță cu reguli desprinse din realitatea actuală din România. În primele șase luni din acest an, deficitul s-a ridicat la 2,32% din Produsul Intern Brut (PIB) și, în lipsa unor măsuri fiscal-bugetare. În consecință, nivelul prognozat pentru finalul anului este de aproximativ 6,84% din PIB.
În final legea fundamentală economică a țării se va modifica peste noapte cu scopul „flexibilizării condițiilor actuale din Codul fiscal care restricționează posibilitatea introducerii de impozite, taxe sau contribuţii obligatorii noi, majorarea celor existente, eliminării sau se reducerii facilităţilor existente, a căror intrare în vigoare să fie prevăzută la termene mai scurte de 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I”.
În final, noua ordonanță introduce o excepție de la regulile actuale prevăzute în art. 4 din Codul fiscal, conform căreia, în situații extraordinare de deficit bugetar, să poată fi efectuate modificări şi/sau completări ale Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, prin care se introduc impozite, taxe sau contribuţii obligatorii noi, se majorează cele existente, se elimină sau se reduc facilităţi existente, cu intrare în vigoare la termene mai scurte de 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Un pic trist este că s-a evitat în mod explicit, definirea unui termen de aplicare pentru modificările aduse Codului Fiscal în ”situații extraordinare”. Din acest motiv, nu este exclus să ne trezim cu schimbări majore peste noapte. Știm doar că ”termenul va fi mai scurt de 6 luni”.