18 sept. 2023 | 09:16

Se întâmplă în septembrie cu pensiile românilor, anunțul de la Parlament. ”Vom adopta legea în noua formă”

ACTUALITATE
Se întâmplă în septembrie cu pensiile românilor, anunțul de la Parlament. ”Vom adopta legea în noua formă”

Când vine vorba de pensiile românilor, foarte multe speculații au ajuns online în ultimele săptămâni și luni, dar odată cu începerea noii sesiuni parlamentare, se pare că lucrurile s-au mai clarificat.

Cel mai recent efort de desființare a pensiilor speciale a picat testul Curții Constituționale și, din câte se pare, până la finalul lunii septembrie, va existe o nouă formă a documentului legislativ care ar trebui să aibă mai mult succes. Confirmarea pe marginea acestui subiect a venit de la Alfred Simonis, președintele interimar la Camerei Deputaților și deputat PSD. Afirmațiile au fost făcut într-o intervenție la Prima TV, în cadrul emisiunii Insider Politic.

Ce se întâmplă cu pensiile speciale

„Decizia Curţii nu e atât de vehementă. Lasă o portiţă. Cred că până la finalul lunii septembrie, vom adopta legea în noua formă, cu modificările cerute de Curtea Constituţională”, a explicat Alfred Simonis la TV.

În ceea ce privește pensionarii români care vor fi vizați de modificările legislative, lucrurile sunt clare. „Toate categoriile de pensii speciale din România, respectând decizii. Poate cineva ne va întreba de ce nu le tăiaţi de tot, ca la parlamentari. Acolo unde am putut să o facem, pentru că este lege distinctă, am făcut-o. Am tăiat la parlamentari, la magistraţi şi la alte categorii. Nu le mai poţi tăia. Pentru că sunt unele decizii care spun că nu au… Şi într-adevăr, la nivel european există conceptul ăsta, magistraţii au în toată lumea pensii speciale”, a adăugat oficialul de la Camera Deputaților.

Principala soluție de diminuare a pensiilor de serviciu va consta în supraimpozitare.

„Trebuiesc impozitate şi dacă nu le putem elimina, cum mi-aş dori, şi eventual să stabilim un principiu şi nişte gradaţii foarte clare pentru fiecare categorie în parte, măcar să le impozităm, să le diminuăm, pentru că pensii de tipul celor pe care le-am văzut în spaţiul public de 30, 40, de 70.000 de lei pensie specială în România, e mai mult decât nesimţită. Poţi să ai pensie cât ai contribuit, în privat, de exemplu. Dar dacă tu ai pensie specială pentru că ai fost nişte şmecherii şi ai cumulat cea de şef de penitenciar, cu şef de tribunal şi ai 70 şi ceva de mii de lei pensie, e mai mult decât nesimţit. Şi trebuie să avem o sumă maximă peste care nu se poate trece”, a mai transmis Alfred Simonis.

Se elimină posibilitatea cumulării mai multor pensii, care duce în prezent la valori astronomice.

„Nu e foarte clar acum, să vedem ce se va întâmpla pe analiza făcută la Guvern. În perioada următoare vom avea la Cameră şi propunerea. Pot să vă spun că s-a eliminat cumulul, pentru că o problema era asta, cumulul mai multor pensii speciale. Adică poţi avea pensia pe contributivitate, cu o pensie specială, că aşa a zis Curtea Constituţională, dar nici nu poţi să ai de fost ambasador, de fost şef de parchet, de fost judecător nu ştiu de care şi să le aduni pe toate, să ai şapte, pensia zece mii de lei, în total 70.000.  O iei pe cea mai mare. Îţi dau dreptul să optezi pentru cea mai mare, dar atât, pe care o impozitez. Se adaugă la ea pensia pe contributivitate şi am scăpat de ea”, a explicat preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor.

În ceea ce privește procentul de impozitare a pensiilor speciale, există mai multe scenarii. „15, 20, 25% atâta timp cât am stabilit plafonul maxim sau se va stabili plafonul maxim, nici măcar nu-i foarte important. (…) A trecut deja de Curtea Constituţională. Curtea a spus că e constituţional să impozitezi. Nu poţi elimina anumite categorii.Mi-e complicat să înţeleg de ce nu poţi elimina. Pentru că politica fiscală a statului o face Guvernul, o face Parlamentul. Ceva ce ţi-am dat printr-un act normativ în Parlament poate fi retras printr-un act normativ în Parlament”, a concluzionat social-democratul.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele