Se întâmplă de astăzi, 1 august, salariu mai mare cu 1800 de lei pentru sute de mii de români. Cine sunt ”privilegiații” cu leafa majorată
În ultimele luni, în România, au avut loc mai multe proteste legate de salariile primite de bugetari, unele mai de succes decât altele. Un lucru este însă sigur, de astăzi, 1 august, intră în vigoare o majorare semnificativă a lefurilor pentru sute de mii de români.
Se dau între 1300 și 1800 de lei în plus pe fluturaș de la 1 august 2023 angajaților din învățământ de la 1 august. Cel mai mult, de pe urma celei mai recente greve, au de profitat persoanele cu funcții de conducere. În cazul lor, valoare suplimentară este cea mai semnificativă.
Cum cresc salariile în învățământ
„În şedinţa de Guvern, la propunerea Ministerului Educaţiei, a fost aprobat proiectul de HG care reglementează normele metodologice privind stabilirea salariilor de bază pentru funcţiile didactice de conducere din învăţământul preuniversitar de stat, precum şi pentru stabilirea categoriilor de unităţi în care se normează funcţiile de conducere didactice auxiliare şi nivelul salariilor de bază ale acestora, ca urmare a aplicării OUG 57/2023. Beneficiază de creştere 8.694 de directori şi directori adjuncţi şi 3.451 de persoane încadrate pe funcţii de contabil-şef şi secretar-şef, în total 12.145 de funcţii de conducere”, s-a arătat într-un comunicat de presă, în urmă cu două săptămâni, pe marginea unei hotărâri guvernamentale care, între timp, a fost publicată în Monitorul Oficial.
Efectele Hotărârii Guvernamentale se resimt de la 1 august 2023. Conform documentului, pentru funcţiile de conducere de director erau stabiliţi coeficienţi cuprinşi între 2,40 şi 2,95, ceea ce reprezintă o diferenţă de 0,55 puncte, respectiv un salariu de bază minim de 6.000 lei şi un salariu de bază maxim de 7.382 lei, diferenţa între acestea fiind de 1.382 lei.
În încercarea de a elimina inechitățile din sistemul de învățământ, prin noul document legislativ, „Pe lângă creşterea salariilor de bază, a fost diminuată, aşadar, şi diferenţa dintre nivelul de salarizare minim şi maxim”, se atrage atenția în același document. În final, prin actul normativ citat, coeficienții pentru funcția de director sunt stabiliți între 3,12 și 3,47, cu o diferență între minim și maxim de doar 0,35 puncte.
Pentru directori, creşterea este între 1.300 – 1.800 lei, media creşterilor salariilor de bază, calculate pentru toate unităţile de grad I, fiind de 21,54%, iar pentru cele de grad II – de 19,08%. Totodată, pentru directorii adjuncţi, creşterea este între 1.300 – 1.500 lei. Procentual, creşterea salariilor de bază ale directorilor adjuncţi din unităţile de învăţământ grad I este de 21,03%, iar pentru cele de grad II este de 19,15%, conform Romania TV. În cazul funcțiilor auxiliare de conducere, același HG menționează creșteri între 1300 și 1400 de lei, cu mențiunea că media creşterilor salariilor de bază pentru personalul didactic auxiliar de conducere, calculate pentru toate unităţile de grad I, este de 23,5%, iar pentru cele de grad II este de 22,3%.