Se întâmplă cu ratele românilor și este o lovitură majoră: a șasea majorare consecutivă
Indicii bancară se află, în acest moment, într-un soi de paradox. De vreme ce ROBOR este, de 3 luni, pe un trend descrescător, IRCC va crește din nou de la data de 1 aprilie.
ROBOR este indicele în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă. Acesta a scăzut ieri la 6,93% pe an, de la 6,95% pe an, conform datelor publicate de Banca Naţională a României. Practic, vorbim despre un record recent, de vreme ce a mai atins acest nivel în data de 12 iulie 2022.
La rândul său, IRCC, indicele de referință pentru creditele consumatorilor, urmează să aibă parte de o a 6-a creștere.
IRCC (pe zi) este calculat de BNR în fiecare zi și este echivalentul mediei ponderate a ratelor de dobândă ale tranzacțiilor de pe piața monetară interbancară.
IRCC trimestrial, pentru credite, este media aritmetică a valorilor IRCC ale trimestrului anterior.
Ce se întâmplă cu IRCC, de la 1 aprilie
Începând de la data de 1 aprilie 2023, IRCC urmează să crească la 5,98%.
Conform site-ului cursBNR.ro, media artimetică a valorilor zilnice IRCC este de 5,98%. în trimestrul al patrulea din 2022.
În prezent, mai bine de 450.000 de români au credite cu rate care depind de indicele IRCC.
În definitiv, scăderea de la începutul anului reprezintă un moment de respiro pentru românii care au ROBOR la 3 luni în calculul ratelor la credite.
ROBOR la 3 luni a început în 2022 la valoarea de 3,02% pe an și, evident, absolut nimic din viitorul care acum este prezent nu putea fi prevăzut, totuși, iată că există și surprize.
După recordul pe care l-a înregistrat în toamna trecută, ROBOR a început încet să scadă, ca mai apoi să stagneze periodic, dar fără riscuri majore de a crește pe nepusă masă.
În data de 3 ianuarie 2023, ROBOR la 3 luni avea o valoare de 7,56% pe an.
Ulterior, a urmat scădere mică. Deja, la sfârșitul lui februarie, ROBOR ajunsese să scadă sub 7%, iar astăzi valoarea anunțată de BNR este de 6,93%.