26 iul. 2023 | 07:30

Se întâmplă cu pensiile a cinci milioane de români, anunțul oficial: ce trebuie să știe pensionarii din România despre reforma sistemului

ACTUALITATE
Se întâmplă cu pensiile a cinci milioane de români, anunțul oficial: ce trebuie să știe pensionarii din România despre reforma sistemului

Sistemul de pensii din România va trece în 2023 printr-un set stufos de reforme și modificări legislative, iar acestea cad în sarcina ministrului Muncii. În contextul în care vor avea un impact major asupra calității vieții celor mai vulnerabili dintre români, este important să fim cât se poate de atenți la schimbările pregătite.

Cel mai recent anunț pe marginea pensiilor din România a venit la finalul zilei de la ieri din partea ministrului Muncii și Protecției Sociale, Simona Bucura Oprescu. Din câte se pare, ieri a avut loc o întâlnire cu delegația Băncii Mondiale condusă de Anna Akhalkatsi (Country Manager România), iar discuțiile au vizat în principal pensiile, salarizarea bugetarilor și protecția sociale.

Pensiile din România, legate de Banca Mondială și Comisia Europeană

După ce s-a făcut ”o radiografie a momentului” pentru sistemul de pensii și s-a discutat „ce avem de făcut pentru a ne atinge obiectivele care, în principal, vizează reformele” în sistemul pensiilor, sistemul bugetar și protecția socială, ministrul Muncii a atras atenția asupra faptului că este optimistă în ceea ce privește soluționarea tuturor problemelor pentru ca țara noastră să nu piardă bani din PNRR.

„Reafirm că pachetul de pensii de serviciu/pensii din sistemul public va fi gata în timp util pentru ca România să transmită cererea de plată 3 din PNRR. Salarizarea în domeniul public este un alt subiect important, preocuparea mea principală fiind aceea de a asigura în primul rând echitate.

Pe legea salarizării există deja trei variante de lucru, iar Banca Mondială face estimări de impact bugetar. La final, toate cele trei variante vor fi prezentate Coaliției și Comisiei Europene pentru o decizie în consecință.

Nu în ultimul rând, am abordat teme legate de #protecția_socială și am subliniat o dată în plus că lucrăm la o reformă a sistemului pentru a oferi o protecție reală și eficientă persoanelor vulnerabile. O urgență a momentului o reprezintă un nou sistem de avizare-verificare în teren a centrelor sociale”, a scris ea pe contul ei de Facebook.

Dincolo de particularitățile contextuale, un lucru este sigur, vor fi atinse jaloanele și țintele din PNRR.

„Primul ordin pe care l-am emis în calitate de ministru are ca obiect constituirea unui task force, o echipă la nivelul Ministerului Muncii care nu face altceva decât să lucreze pe calendar, pe deadline-uri, pentru a fi foarte atenți în permanență cu ce avem de făcut pe țintele și jaloanele din PNRR. Ministerul Muncii înseamnă și bani dacă ne facem reformele la timp”, a declarat ea în cadrul unei emisiuni TV de pe Digi24.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele