14 iun. 2023 | 07:46

Se iese mai repede la pensie în România, este vestea dimineții pentru milioane de români: nu te-ai aștepta să se mai întâmple asta

ACTUALITATE
Se iese mai repede la pensie în România, este vestea dimineții pentru milioane de români: nu te-ai aștepta să se mai întâmple asta

Deși legea pare cât se poate de clară în România, iar vârsta de pensionare pare să fie de 65 de ani pentru toți românii, de fapt, numărul excepțiilor de la această regulă crește pe zi ce trece, până la nivelul în care milioane de români par să se încadreze.

Un nou proiect de lege care vizează modificări la Legea Pensiilor a trecut în această săptămână de Camera Deputaților, cu rol de for decizional pe subiect. Scopul inițiativei a fost de a extinde lista persoanelor care, în mod legal, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără niciun fel de penalizare. Regula pleacă de la nivelul de poluare din regiunea în care ai lucrat și, deși exista deja, acum lista a fost extinsă. Legea urmează să ajungă pe biroul Președintelui pentru promulgare, înainte să-și facă simțite efectele în piață, după publicarea în Monitorul Oficial.

S-a schimbat Legea Pensiilor în România

Noul proiect de lege modifică articolul 65 din Legea nr.263/2010 pentru reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare, pentru românii care au locuit peste 30 de ani în zone afectate de poluare, dar și pe o rază de 8 kilometri în jurul lor. Modificare vizează extinderea numărului de localități care fac subiectul excepțiilor.

Propunerea legislativă introduce, în lista deja existență, localităţile Bistra, Sălciua din judeţul Alba, Aluniş, Arad, Cicir, Fântânele, Frumuşeni, Horea, Mândruloc, Tisa Nouă, Vladimirescu din judeţul Arad, Piteşti din judeţul Argeş, Comăneşti din judeţul Bacău, Codlea din judeţul Braşov şi Giurgiu din judeţul Giurgiu.

„Beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare, persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic, a prelucrării ţiţeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a ţiţeiului parafinos şi neparafinos, a distilării ţiţeiului în vederea producerii păcurii şi a uleiurilor, respectiv în localităţile Baia Mare, Călăraşi, Copşa Mică, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Târgu Mureş, Târnăveni, Turnu Măgurele, precum şi în localităţile Abrud, Avram Iancu, Baia de Arieş, Bistra, Lupşa, Ocoliş, Roşia Montană, Sălciua şi Zlatna din judeţul Alba, Aluniş, Arad, Cicir, Fântânele, Frumuşeni, Horea, Mândruloc, Tisa Nouă, Vladimirescu din judeţul Arad, Piteşti din judeţul Argeş, Bacău, Comăneşti şi Oneşti din judeţul Bacău, Băiţa din judeţul Bihor”, mai arată proiectul de lege adoptat, marţi, de către deputaţi.

Lista completă, înainte de actualizarea din această săptămână, include localitățile: „Maieru, Rodna şi Şanţ din judeţul Bistriţa-Năsăud, Codlea, Crizbav, Făgăraş, Feldioara, Hălchiu, Satu Nou şi Victoria din judeţul Braşov, Brăila, Chişcani şi Tichileşti din judeţul Brăila, Anina, Armeniş, Ciudanoviţa, Moldova Nouă, Oţelu Roşu şi Reşiţa din judeţul Caraş-Severin, Aghireşu, Câmpia Turzii, Căpuşu Mare, Dej, Iara şi Turda din judeţul Cluj, Năvodari din judeţul Constanţa, Baraolt din judeţul Covasna, Târgovişte şi Titu din judeţul Dâmboviţa, Işalniţa din judeţul Dolj, Galaţi din judeţul Galaţi, Giurgiu din judeţul Giurgiu, Brăneşti, Bâlteni, Bustuchin, Câlnic, Drăgoteşti, Fărcăşeşti, Ioneşti, Mătăsari, Motru, Negomir, Plopşoru, Prigoria, Roşia de Amaradia, Rovinari, Turburea, Turceni şi Urdari din judeţul Gorj”.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele