Se ieftinește motorina cu 2 lei pe litru pentru acești români. Sprijinul financiar așteptat cu sufletul la gură, confirmat oficial
În România, există mai multe programe de sprijin financiar. Cele mai multe sunt pentru românii vulnerabili, dar unele dintre ele sunt dedicate celor care activează în anumite domenii.
De această dată, vorbim de fermierii din sectorul vegetal. Ei vor primi un ajutor de la Guvern sub forma compensării a doi lei pe litru de motorină pentru o cantitate de peste 152,4 milioane de litri de motorină corespunzătoare culturilor de porumb, orz, rapiță și floarea soarelui, după cum a confirmat Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Proiectul nu este nou, dar ediția actualizată pentru 2023 tocmai a fost postată pe site-ul instituției.
Reducerea prețului la motorină, cel mai recent ajutor social
„Am gândit acest sprijin de urgenţă pentru fermierii români din sectorul vegetal, care au avut un an extrem de dificil. Astfel, fermierii vor primi un sprijin financiar pentru 50% din consumul de motorină din anul 2022. Sprijinul se acordă beneficiarilor pentru suprafeţele aferente cererii de plată unică pe suprafaţă depusă în anul 2022 pentru minimum 1 ha cu una sau mai multe dintre culturile de porumb, orz, rapiţă, floarea-soarelui”, a declarat ministrul Agriculturii, Florin – Ionuţ Barbu, potrivit Agerpres.
Punctual, sprijinul de urgență vizează sectorul cerealelor și al semințelor oleagionoase și include culturile de porumb, orz, rapiță, floarea soarelui. În total, resursele financiare planificate pentru această schemă de sprijin sunt de circa 304,91 milioane de lei, din care 147,11 milioane de lei din FEGA şi 157,79 milioane de lei de la bugetul de stat.
Banii vor ajunge la producătorii agricoli din România, indiferent de forma lor de organizare, cu condiția să fi depus o cerere unică de plată în anul 2022, pentru o suprafață determinată de minimum 1 ha. Proiectul face parte din ajutorul național tranzitoriu 1, cu condiția depunerii în 2023 a cererii de plată pentru intervențiile din sectorul vegetal până la termenul limită de depunere.
Sprijinul se acordă în baza Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2023/1343 al Comisiei din 30 iunie 2023 şi are în vedere compensarea producătorilor agricoli din sectorul vegetal pentru pierderile economice cauzate de creşterea importurilor de cereale şi seminţe oleaginoase din Ucraina, conform Digi24.ro.