Se ieftinește mâncarea, anunț oficial: amână acum cumpărăturile, vei prinde oferte ireale
Pentru mulți români, coșul zilnic de alimente s-a transformat într-o povară financiară greu de suportat, date fiind prețurile din ce în ce mai mari la alimente. Ei bine, această situație se va sfârși în scurt timp. Unele analize recent efectuate arată că, în curând, vom asista la o prăbușire a inflației pe zona alimentară, ceea ce înseamnă că mâncarea se va ieftini.
O astfel de previziune vine, de exemplu, din partea analiștilor economici din cadrul Băncii Centrale Europene (BCE), banca principală pentru zona euro, care dictează politica monetară în cele 19 state care folosesc moneda europeană, dar ale cărei decizii influențează, sub o formă sau alta, ceea ce se întâmplă și la noi sau în alte țări ce nu au făcut încă tranziția către euro și au încă pe piață moneda lor națională. Prin urmare, analizele BCE, dar și hotărârile de la vârful instituției ar trebui să ne intereseze, iar cea mai recentă dintre ele ne transmite că urmează să scăpăm de povara prețurilor mari la mâncare.
Când se va ieftini mâncarea, anunțul clar de la europeni
E doar o chestiune de timp scurt, spun analiștii BCE, până când la rafturi nu vom mai vedea prețurile amețitoare din prezent, care i-au determinat pe mulți români să cumpere mai puțină hrană sau să aleagă produse de o calitate mai slabă, ca să poată să supraviețuiască de la o lună la alta.
Situația inflației de pe zona alimentară ar urma sa se tempereze în semestrul doi al anului curent, după cum a afirmat marţi Francois Villeroy de Galhau, membru în Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene.
În continuare, cei din cadrul BCE militează pentru a depune eforturi, astfel încât inflația să atingă din nou ținta ideală, de doar 2% în zona euro, valoare considerată a fi sănătoasă pentru economiile europene.
“Politica noastră monetară trebuie evident să pună în practică toate instrumentele pentru a readuce inflaţia la ţinte pe termen mediu de 2%. Acest exerciţiu este în desfăşurare. Am utilizat deja majoritatea instrumentelor, mai avem puţine de făcut”, a declarat şeful BCE.
Prin urmare, nu ar trebui să ne surprindă dacă BCE va continua să scumpească dobânda cheie, deci și dobânzile pentru clienți vor crește, fiindcă aceasta e principala metodă prin care inflația se poate tempera.