08 sept. 2023 | 14:39

Se elimină voucherele de vacanță pentru toți angajații la stat: gata cu vacanțele bugetarilor făcute din pomana statului

ACTUALITATE
Se elimină voucherele de vacanță pentru toți angajații la stat: gata cu vacanțele bugetarilor făcute din pomana statului

Avem nevoie de bani la buget și toată lumea trebuie să strângă cureaua – aceasta pare să fie deviza Executivului de la București, care a început să privească și spre bugetari, în condițiile în care avem cea mai scumpă administrație publică din Uniunea Europeană.

Guvernul intenționează să nu mai acorde deloc vouchere de vacanță pentru anul 2024, în speranța că astfel va face unele economii.

Bugetarii rămân fără iubitele lor tichete de vacanță

Totuși, supărarea bugetarilor va trece repede, fiindcă din 2025 beneficiul revine în forță, mai avantajos decât era înainte. Concret, din 2025 tichetul de vacanță a cărui valoare actuală e de 1.450 de lei, va fi majorat la 1.600 de lei, însă va fi acordat numai bugetarilor care au salarii mai mici de 8.000 de lei net, de parcă acest prag este unul mic. În sistemul public astfel de salarii nu le au de multe ori nici persoanele cu înalte calificări profesionale, însă la stat se pare că avem alte praguri și valori ale banilor.

Conform explicațiilor oferite de curând de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, creșterea valorii tichetelor de vacanță s-ar impune în condițiile în care acestea urmează să fie supuse impozitării și pentru a nu le fi afectată valoarea propriu-zisă.

„Pentru ca să menţinem valoarea, fiindcă ele vor fi incluse în baza de impozitare a CASS-ului, deci se va plăti contribuţia la asigurările sociale de sănătate şi să avem aceiaşi bani pentru cei care urmează să primească, să nu fie afectaţi, pe de o parte, pe altă parte există şi pragul de venit de 8.000 de lei net pentru a proteja pe cei care sunt cu venituri mici şi a avea o anumită chibzuinţă în folosirea banilor pentru voucherele de vacanţă”, a spus oficialul guvernamental.

Amintim că tichetele de vacanță sunt un beneficiu ce poate fi consumat doar în circuitul turistic intern, neexistând posibilitatea să fie utilizate peste hotare. De altfel, valabilitatea unui tichet emis de stat este de un an.