23 iun. 2023 | 08:30

Se elimină aceste pensii din România, se întâmplă înainte de 1 iulie: anunțul momentului pentru pensionari, oficial

ACTUALITATE
Se elimină aceste pensii din România, se întâmplă înainte de 1 iulie: anunțul momentului pentru pensionari, oficial

Autoritățile române se pregătesc de o reformă acută a sistemului de pensii din România, sub presiunea Bruxelles-ului și a jaloanelor din PNRR care s-ar putea să ne coste miliarde de euro în fonduri europene care nu vor mai ajunge în țară.

Cea mai recentă promisiune legată de reforma sistemului autohton de pensii a venit de la europarlamentarul Rareș Bogdan – PNL. Liberalul a promis ieri că pensiile speciale vor dispărea și că nu schimbările radicale care vizează pensionarii nu pot fi amânate sau evitate pentru țara noastră va pierde miliarde de euro din PNRR.

Se schimbă pensiile în România, luni, 26 iunie

După cum a atras atenția și Rareș Bogdan, luni, 26 iunie, proiectul legislativ menit să soluționeze problema pensiilor speciale, să elimine posibilitatea cumulării pensiei cu salariul la stat, respectiv să majoreze vârsta de pensionare de la 50 la 60 de ani pentru magistrați, se va vota într-o ședință de plen comun, Senatul și Camera Deputaților.

Ca referință, acest efort vine în contextul în care pensia medie din rândul magistraților este de peste 20.000 de lei, iar sute de foști aleși beneficiază de pensii ce depășesc 15.000 de lei. Niciunele dintre ele nu sunt bazate pe contributivitate și, de cele mai multe ori, sunt semnificativ mai mari decât salariile din perioada de activitate. Punctual, aceasta ar fi a treia încercare de eliminare a pensiilor speciale și, deși au mai existat câteva ordonanțe de urgență în trecut cu același scop, toate au pic la Curtea Constituțională a României.

Eliminarea pensiilor parlamentare a fost confirmată de și fostul premier, Nicolae Ciucă, tot ieri. ”Magistraţii este ilegal să facă grevă, ca atare am înţeles şi am discutat la nivelul coaliţiei, am avut miniştrii de linie cu care am analizat această situaţie. Decizia pe care am luat-o astăzi a fost ca săptămâna viitoare, luni, miniştrii să fie prezenţi la toate activităţile, atât cele guvernamentale cât şi cele care urmează să se desfăşoare în Parlament, pentru a putea să soluţionăm tocmai aceste aspecte.

Unul dintre ele este legea pensiilor speciale, care va fi soluţionat şi există din raportarea ministrului Muncii acceptul la nivelul Comisiei pe conţinutul proiectului de lege, de asemenea este vorba de legea pensiilor parlamentarilor care va fi aprobată săptămâna viitoare şi legea cumulului pensiei cu salariul. Toate aceste chestiuni vor fi soluţionate până la închiderea sesiunii parlamentare, miercuri.” a spus Nicolae Ciucă.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele