28 sept. 2023 | 10:58

Se desființează pensiile speciale, anunțul oficial de la Guvern. Alternativa, 1,4 miliarde de euro pierdute din PNRR

ACTUALITATE
Se desființează pensiile speciale, anunțul oficial de la Guvern. Alternativa, 1,4 miliarde de euro pierdute din PNRR

În ultimul an s-a discutat foarte mult despre reforma sistemului de pensii de serviciu din România, supranumite și pensii speciale. Au existat și două tentative legislative în acest sens, dar au picat la Curtea Constituțională a României, unde judecătorii care beneficiază în prezent de astfel de pensii fabuloase au clasificat modificările ca fiind neconstituționale.

Cu toate tentativele eșuate de reformă și/sau desființare a pensiilor speciale, procesul pur și simplu nu mai poate fi amânat, având în vedere că reprezintă unul dintre jaloanele asumate de România în fața autorităților de la Bruxelles prin PNRR. ”Dacă nu închidem acest jalon, vom depune fără închiderea jalonului, iar România va pierde 1,4 miliarde de euro”, a atras atenția Marcel Ciolacu în această săptămână, într-o intervenție la Digi24.

Citește și Pensiile speciale, pe agenda Guvernului, din nou. Anunțul oficial pentru românii ”privilegiați”

Problema pensiilor speciale nu mai suportă amânare

Până la 1 noiembrie, autoritățile române trebuie să soluționeze problema pensiilor speciale, cu tot cu decizia CCR. Miza este de miliarde de euro pe care țara noastră riscă să-i piardă din PNRR.

”Ultimele negocieri pe care le avem, mai sunt trei lucruri de negociat, sunt unde ne încadrăm cu calculul, ce luni se iau în calcul când se calculează pensia magistraţilor, Ştiţi foarte bine că a fost pe ultima lună. Vă aduceţi aminte că a fost un procuror general care a ieşit cu 120.000, că şi-a pus toate veniturile într-o singură lună? Procuror general al României, să faci o șmecherie să îţi pui toate veniturile în ultima lună, să ieşi la pensie cu 120.000. Nu există măgărie mai mare pe care să poţi să o faci faţă de un popor întreg, după ce ai fost procuror, tu împărţeai dreptatea”, a afirmat Marcel Ciolacu într-o intervenție la Digi24.

Citește și Se întâmplă în septembrie cu pensiile românilor, anunțul de la Parlament. ”Vom adopta legea în noua formă”

La momentul de față, cea mai recentă iterație a proiectului legislativ referitor la pensiile speciale se află la Ministerul Justiției și la Comisia Europeană. ”Aşteptăm răspunsul Comisiei, unde este linia roşie unde ne putem încadra, să facem amendamentele şi să le trecem prin Parlament”, a adăugat șeful executivului.

Noua lege a pensiilor, din nou la CCR

Un pic ciudat este că liderul PSD e convins că noua lege a pensiilor va fi din nou contestată la Curtea Constituțională a României.

”Sunt ferm convins că va fi atacată din nou la CCR şi aşteptăm pe urmă decizia CCR. toate aceste lucruri trebuie să se închidă până în 1 noiembrie. Din punctul meu de vedere (..) solicitările Comisiei sunt de bun simţ şi cred că pot fi respectate. Dacă dorim să rămână cu pensiile şi cei care nu sunt acum în sistem, poate nici nu s-au născut, dar ne gândim să ne ducem până în 2080, eu cred că e un pic cam mult. Eu cred că Comisia a fost corectă şi a venit cu nişte propuneri total de bun-simţ”, a explicat Ciolacu.

Cu alte cuvinte, la momentul de față, miza de 1,4 miliarde de euro, bani din PNRR, stă în decizia Curții Constituționale și în respectarea termenului de 1 noiembrie.

”Noi, până la 1 noiembrie trebuie să avem tot procesul parlamentar închis, cu tot cu decizia CCR Suntem un pic presaţi de timp. Dacă nu închidem acest jalon,vom depune fără închiderea acestui jalon iar România va pierde 1,4 miliarde de euro”, a concluzionat șeful Guvernului de coaliție PSD – PNL.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele