Se dau mai mulți bani pentru copiii din România, așa rezolvi problema abandonului școlar: este oficial
Toți copiii din România vor începe anul școlar cu un ajutor financiar din partea statului român, unul semnificativ mai substanțial decât în anii trecuți. Este vorba de bani care, în condiții ideale, ar trebui să mai descurajeze măcar un pic rata alarmantă a abandonului școlar din țara noastră.
Ministrul Educației, Ligia Deca, a început săptămâna cu o veste care ar trebui să bucure toți elevii din România. Vorbim de un ajutor financiar pentru rechizite. Deși inițiativa nu este neapărat nouă, sumele din spatele acestui mecanism sunt mai mari decât în anii trecuți și se vor resimți în buzunarele părinților începând cu anul școlar 2023 – 2024.
Ajutor financiar pentru copiii din România.
”Astăzi, am semnat ordinul care majorează suma alocată pentru pachetele de rechizite şcolare. Aceasta este doar una dintre măsurile unui plan prin care combatem abandonul şcolar şi ne asigurăm că toţi elevii au parte de educaţia de calitate pe care o merită”, a scris aceasta pe Facebook.
Așadar, începând cu anul școlar 2023-2024, valoarea pachetelor de rechizite a fost majorată după cum urmează:
* 65 de lei/pachet/elev din învăţământul primar, de la 25 de lei/pachet/elev;
* 75 de lei/pachet/elev din învăţământul gimnazial, de la 35 de lei/pachet/elev”, se arată în postarea de pe contul personal de Facebook al ministrului Educației.
Acest anunț vine la scurt timp după ce oficialii PNL au atras atenția asupra faptului că, din acest an, se vor acorda nu mai puțin de 870.000 de burse, iar bugetul pentru acestea va fi dublat. În plus, cuantumul burselor de merit va fi majorat de la 200 la 450 de lei, bursa de excelenţă olimpică internaţională (I) va fi 1.000 lei/lună, iar bursa de excelenţă olimpică naţională (II) va fi de 700 lei/lună.
Tot ca un mecanism menit să încurajeze performanța școlară, elevii cu performanţe deosebite la olimpiadele naţionale sau la concursurile internaţionale pot fi înscrişi la liceu, la filiera unde au obţinut rezultatele, fără a mai susţine evaluarea naţională sau concursul de admitere, iar elevii cu rezultate şcolare înalte vor putea promova doi ani de studii într-unul singur.