Se dau 5000 de lei acestor români, simplu și rapid pentru o cauză nobilă: care sunt condițiile în România
România se confruntă cu o criză acută a natalității de mulți ani, iar temerile legate de o inevitabilă imposibilitate de plată a pensiilor sunt accelerate și de migrația agresivă către vest a unui procent semnificativ din populație. În acest context, nu ar trebui să vină ca o surpriză majoră ajutoarele financiare menite să remedieze această problemă, fie și parțial.
În ultimii ani, tot mai multe localități din România au anunțat ajutoare financiare pentru tinerele mame. Aproape toate primăriile și-au făcut un obicei din a întinde o mână de ajutor celor care tocmai au devenit părinți. De multe ori, banii vin la pachet cu condiții legate de utilizare sau sunt oferiți sub formă de vouchere care vin cu propriile restricții. Există însă și situații, ca în cazul celor 5000 de lei confirmați acum, când banii pot fi folosiți după bunul plac al celor care îi primesc.
5000 de lei pentru tinerii părinți
Mischii este o localitate din județul Dolj unde tinerii sunt încurajați să aducă pe lume noi membri ai familiei printr-un ajutor financiar de la primărie. Inițiativa a început în urmă cu patru ani, dar suma a fost actualizată de mai multe ori de-a lungul timpului. „Natalitatea scădea drastic. Doar șapte născuți la o populație de 1.700 de locuitori. Să ajungi să ai în clasă un singur copil. Sunt străzi în care nu exista niciun copil.”, a explicat Gheorghe Popa, primarul comunei Mischii, conform RomâniaTV.
Partea bună este că ajutorul financiar chiar a dat rezultate, iar tinerii părinții sunt bucuroși de acest mecanism care a beneficiat și de numeroase actualizări de-a lungul anilor. „Am două fetițe, una de 4 anișori și cea mică va face un an peste o lună. Când am născut-o pe prima fetiță, am primit și atunci stimulentul respectiv, era în suma de 1500 lei. Au fost niște bani bine-veniți atunci, și acum, la cea de-a doua fetiță au fost bine-veniți. Anul trecut a fost 3000 de lei. Clar natalitatea a crescut și dacă natalitatea a crescut, mă gândesc că o să fie și o educație mai bună în zonă”, a spus o localnică, la Pro TV.
Ca să înțelegi cât de bine funcționează cei 5000 de lei pentru a încuraja natalitatea, este suficient să ai în vedere că, în acest an, nu mai puțin de 15 femei sunt programate să nască. „Am o sarcină obținută prin fertilizare in vitro, este băiețel, abia așteptăm să-l cunoaștem, pentru că am întâmpinat foarte multe dificultăți. Pentru noi, acest stimulent o să fie un ajutor real pentru că am ajuns la cheltuieli foarte mari. Te gândești și la un al doilea copil? Cu siguranță da. Deja încep să uit greutățile prin care am trecut și să o iau de la început.”, a explicat Lidia, o viitoare mămică.
Pentru context, în București, Primăria Capitalei acordă în același context două vouchere de câte 1000 de lei, dar banii pot fi folosiți doar pentru medicamente și proceduri medicale. În Bacău se acordă 1000 de lei, iar într-o comună din Bistrița vorbim de 2000 de lei.