28 aug. 2023 | 08:00

Se dau 5.000 de lei, bani gratis de la stat în 2023. Cine sunt elevii care se bucură de ”cadoul” Guvernului

ACTUALITATE
Se dau 5.000 de lei, bani gratis de la stat în 2023. Cine sunt elevii care se bucură de ”cadoul” Guvernului

Autoritățile locale s-au întrecut în 2023 să dea o primă copiilor din România care au avut performanțe deosebite la examenele naționale, este vorba de media 10 la Evaluarea Națională și Bacalaureat. Acum, există o lege națională care certifică același ajutor.

Deși este o inițiativă mai veche de premiere a performanțelor extraordinare la testele naționale, aceasta tocmai a fost publicată în Monitorul Oficial și își face simțite efectele în piață din acest an. Practic, cei care au avut media 10 la Evaluarea Națională sau la Bacalaureat vor primi 5.000 de lei de la Guvern.

Ce spune legea, Hotărârea Guvernamentală

HG 767/2023 stabilește că “se aprobă acordarea de stimulente financiare în valoare de 2.000 de lei fiecărui absolvent al clasei a VIII-a care a obținut media 10 la evaluarea națională, sesiunea 2023”. Pe același mecanism, actul normativ stabilește acordarea de stimulente financiare în valoare de 5.000 de lei fiecărui absolvent de liceu care a obținut media 10 la examenul național de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2023.

Conform Avocatnet.ro, datele furnizate de autorități, ce apar în nota de fundamentare a măsurii, arată că, “în 2023, un număr de 92 absolvenți de liceu au obținut media 10 la examenul de bacalaureat (78 la examenul național bacalaureat și 14 la examenul de bacalaureat german), sesiunea iunie-iulie 2023, iar 466 absolvenți de clasa a VIII-a au obținut media 10 la evaluarea națională”.

„Ținând cont că este vorba de tineri absolvenți de gimnaziu, respectiv de liceu cu rezultate remarcabile la învățătură, care au toate șansele să continue să obțină performanțe în învățământul liceal, respectiv în învățământul universitar, apreciem că li se poate oferi un stimulent financiar care să fie util în dezvoltarea lor ulterioară, în domeniul profesional și personal”, se menționează în nota de fundamentare a aceluiași document legislativ apărut între timp în Monitorul Oficial.

Din păcate, până să ajungă banii la, probabil, cei mai performanți dintre elevii români, lista beneficiarilor și modalitatea de acordare vor fi stabilite în perioada imediat următoare printr-un ordin al ministrului Educației.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele