17 iul. 2023 | 07:00

Se dau 400 de lei pe lângă salariu, toți românii trebuie să știe: care sunt condițiile de acordare, cine decide

ACTUALITATE
Se dau 400 de lei pe lângă salariu, toți românii trebuie să știe: care sunt condițiile de acordare, cine decide

În România, un număr surprinzător de mare de români a început în ultimii ani să lucreze de acasă, integral sau parțial. Având în vedere că acest efort implică niște costuri suplimentare pentru angajați, nu ar trebui să vină ca o surpriză că acei bani nu ar trebui să vină din buzunarul salariatului.

În România, conform legislației în vigoare, firmele pot acorda lunar până la 400 de lei netaxabili, bani meniți să acopere cheltuielile generate telesalariaților. Acea sumă este menită să acopere factura la energie electrică, abonamentul la internet sau chiar și cheltuieli de mobilier. Interesant este însă că legea nu face diferență între persoanele care lucrează în acest regim pe baza unui contract full-time sau part-time, cu normă întreagă sau nu.

Bani în plus la salariu, neimpozabili

Conform Codului Fiscal în vigoare din România, sunt venituri neimpozabile cele „acordate angajaților care desfășoară activități în regim de telemuncă pentru susținerea cheltuielilor cu utilitățile la locul în care angajații își desfășoară activitatea (…) și achiziția mobilierului și a echipamentelor de birou”.

Pentru banii cu pricina nu se plătesc contribuțiile sociale obligatorii, precum pensie și sănătate (CAS și CASS). Mai mult decât atât, o încurajare suplimentară pentru firme de a plăti acei bani în plus la salariu vine prin faptul că sumele cu pricina pot fi incluse pe lista cheltuielilor deductibile, iar o parte semnificativă din bani nici măcar nu implică documente justificative.

Suma de 400 de lei nu este bătută în cuie, conform Avocatnet.ro. Acela este pragul maxim și se poate micșora în funcție de numărul de zile pe lună lucrate de acasă de un angajat. Mai mult decât atât, se poate suplimenta respectiva sumă, dar, pentru angajator, ce depășește 400 de lei nu mai este neimpozabil.

”Ca să nu se mai complice și să evite diferențieri care i-ar putea fi imputate apoi ca discriminatorii de către proprii lucrători, angajatorul X decide să le acorde tuturor telesalariaților, inclusiv celor cu normă de șase și de patru ore, plafonul maxim de cheltuieli, adică 400 de lei. ”, conform sursei citate.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele