Se dă startul rotativei guvernamentale. Nicolae Ciucă a fost ales în funcția de președinte al Senatului
Liderii Coaliției au decis să declanșeze procedurile pentru rotativa guvernamentală. Ședința de Guvern de luni va fi și ultima pentru Nicolae Ciucă în calitate de premier. Conform unor surse, acesta își va prezenta demisia, în urma ședinței. Între timp, liderii celor trei partide de guvernare au început negocierile pentru viitorul guvern Ciolacu. Este luată în calcul inclusiv ieșirea UDMR de la guvernare, deși maghiarii nu susțin acest scenariu.
Ciucă a preluat șefia Senatului. Ciolacu a fost desemnat pentru funcția de premier
Update 13 iunie, ora 15.08. Președintele Klaus Iohannis a anunțat că îl desemnează pe liderul PSD, Marcel Ciolacu, pentru funcția de premier.
„România a trecut prin mai multe crize si datorită felului în care coaliția și guvernul a lucrat, România a trecut cu bine de crize. Românilor li s-a promis stabilitate și au primit stabilitate. L-am avut premier pe Nicolae Ciucă cu miniștrii din partidele care au fost în coaliție. România a trecut cu bine prin mai multe crize: energie, inflație.
Avem creștere economică și toate sunt rezultatul unei munci intense”, a spus președintele Klaus Iohannis după consultări.
„Au promis o guvernare care rezolvă marile crize care s-au arătat la orizont atunci și au fost rezolvate. După consultările pe care le am avut astăzi, acum desemnez pentru poziția de prim-ministru pe Marcel Ciolacu. Să continue munca serioasă cu acest guvern care se va forma în scurt timp”, a mai spus șeful statului.
Update 13 iunie, ora 10.55: Nicolae Ciucă a demisionat din poziția de premier, iar astăzi, 13 iunie, a fost ales în funcția de președinte al Senatului, cu 88 de voturi „pentru” și 16 „contra”.
„Doresc să vă mulțumesc pentru votul dvs. de încredere și să vă asigur că vom continua să desfășurăm activitatea pentru realizarea obiectivelor coaliției și sprijinirea activităților guvernamentale”, le-a spus Nicolae Ciucă senatorilor.
Vinerea viitoare am putea avea deja instalat la Palatul Victoria noul Cabinet
Update 12 iunie, ora 16.09. Premierul Nicolae Ciucă a demisionat astăzi, urmând să aibă loc consultări cu partidele, iar miercuri va fi învestit noul guvern.
„Sunt convins că toată lumea se aștepta. În urmă cu două săptămâni am ieșit și am anunțat că rotativa nu se face așa cum ne-am asumat.
Pe baza dialogului si a tot ceea ce a putut să însemne o bună coordonare am reușit să convenim asupra unei forme de act normativ astfel încă dolențele profesorilor să fie îndeplinite.
Astfel, prin OUG de astăzi nu am făcut nimic altceva decât să convenim toate aceste măsuri, rugând sindicatele să înțeleagă faptul că este nevoie de măsuri convenabile și care să reprezintă decizia politica responsabilă în interes public și tututor celor care își desfășoară activitatea.
Ca atare, considerat că acest conflict a fost încheiat, astăzi a venit momentul în care îmi închei activitatea de prim-ministru al Guvernului României”, a anunțat Nicolae Ciucă
„Vom avea un guvern interimar care va funcționa până în momentul în care se finalizare învestirea noului guvern. Ne-am propus ca până joi să avem guvernul învestit”, a adăugat președintele PNL.
„Consider că este foarte important ca și de aici înainte toate partidele să își poată asuma decizii și măsuri. (..) La final de mandat, de asemenea, doresc să mulțumesc tututor celor cu care am lucrat”, a precizat Nicolae Ciucă.
Update 12 iunie, ora 15:29. Conform unor surse, luni se va definitiva programul de guvernare.
„Luni, la 17.00, vom definitiva programul de guvernare”, spun oficialii din actualul guvern.
Viitorul premier Marcel Ciolacu vrea ca UDMR sa rămână la guvernare.
Cum va arăta guvernul condus de Ciolacu:
PSD
Premier: Marcel Ciolacu
Vicepremier fără portofoliu: Marian Neacșu
Digitalizare – Ivan Bogdan Gruia (deputat)
Agricultură – Florin Barbu (deputat)
Economie, turism și antreprenoriat: Radu Ștefan Oprea (senator)
Sănătate – Alexandru Rafila
Muncă – Marius Budăi
Familie – Gabriela Firea (nu se va comasa cu tineret si sport), vor deveni agentii subordonate
Apărare – Angel Tîlvăr
Transporturi- Sorin Grindeanu
PNL
Interne + vicepremier – Cătălin Predoiu
Externe – Bogdan Aurescu
Educație – Ligia Deca
Finanțe – Sebastian Burduja
Energie – Virgil Popescu
Cultură – Raluca Turcan
Mediu – Mircea Fechet
Dezvoltare – Marcel Boloș, dacă nu va prelua MIPE
Update 12 iunie, ora 11.28. Executivul a amânat pentru ora 11.30 ședința care fusese inițial programată la ora 10.00. Amânarea vine după ce sindicatele din educație au întârziat răspunsul privind oferta făcută de Guvern.
Update 12 iunie, ora 9.09. Premierul Nicolae Ciucă a ajuns la Palatul Victoria, unde urmează să își depună demisia pentru a preda locul lui Marcel Ciolacu, conform înțelegerii PNL-PSD.
Șeful statului va numi un premier interimar, apoi cheamă partidele la consultări pentru formarea guvernului condus de Ciolacu.
Știre inițială:
Duminică urmează să aibă loc o ședință a Coaliției în care se va fixa noua formulă de guvernare, miniștrii care vor face parte din Guvernul Ciolacu. Marea necunoscută a momentului este ce va face UDMR. Formațiunea condusă de Kelemen Hunor a luat decizia, cu o cvasiunanimitate, în ședința Consiliului Permanent, de a nu accepta să piardă Ministerul Dezvoltării. Dacă acest lucru se va întâmpla, UDMR ia serios în calcul să nu rămână în viitorul Guvern Ciolacu.
Concret, UDMR se luptă să păstreze ministerele Dezvoltării și Mediului, declarând că nu vor accepta schimbarea acestora.
În cazul în care nu vor interveni probleme neprevăzute, iar Nicolae Ciucă își ca înainta luni demisia, până la finalul săptămânii viitoare noul guvern urmează să fie instalat la Palatul Victoria.
Dacă totul merge conform calculelor, vinerea viitoare am putea avea deja instalat la Palatul Victoria noul Cabinet, condus de Marcel Ciolacu.
Tocmai de aceea, parlamentarii PNL și PSD au primit consemn să nu părăsească Bucureștiul săptămâna viitoare.
Se discută că viitorul Executiv urmează să aibă 18 ministere, cu două mai puține decât în prezent. În Guvern vor fi trei posturi de vicepremier, câte unul pentru fiecare partid.
Dacă maghiarii vor face parte din cabinetul Ciucă, 8 portofolii vor merge către PSD, 8 la PNL, iar celelalte 2 la UDMR. În caz contrar, atât PSD cât și PNL vor avea fiecare, câte 9 ministere.