Se dă gratis de la stat, teren pentru casă. Care sunt condițiile de acordare, actele necesare
Autoritățile române întind o mână de ajutor tinerilor care își propun să construiască o casă de la zero în România, printr-un teren gratis din proprietatea statului. Inițiativa nu este neapărat nouă, dar de la 21 august 2023, procedura s-a simplificat semnificativ.
Până la 1000 de metri pătrați de teren pot primi tinerii de până la 35 de ani din partea autorităților locale, pentru construirea unei locuințe proprietate personală, după cum se arată într-o lege apărută acum 20 de ani. În 2023, s-au schimbat însă normele metodologice de aplicare a legii, ca procedura de obținere a acestor terenuri să fie semnificativ simplificată.
Ce spune legea, cum primești teren de casă de la stat
Legea 15/2003 stabilește posibilitatea „atribuirii, la cerere, tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani a unei suprafeţe de teren, din terenurile aflate în domeniul privat al unităţilor administrativ-teritoriale, pentru construirea unei locuinţe proprietate personală”. Conform Avocatnet.ro, pentru obținerea respectivului drept, cererea pentru atribuirea terenului trebuie depusă la consiliul local al comunei, oraşului ori municipiului (sector) în care solicitantul are domiciliul și trebuie să fie însoțită de mai multe documente, printre care și o copie de pe certificatul de naștere și una de pe actul de identitate.
Ce s-a schimbat pe marginea subiectului prin HG 748/2023, publicată săptămâna trecută în Monitorul Oficial, este faptul că se elimină din normele metodologice pentru aplicarea Legii nr. 15/2003 obligația de a depune declarația părinților solicitantului, pe propria răspundere, că nu dețin sau că nu au deținut în proprietate, în ultimii 10 ani, un teren în suprafața mai mare de 500 mp în mediul urban și de 5.000 mp în mediul rural, indiferent de localitatea în care este situat terenul.
Practic, actele necesare pentru obținerea terenului de către tineri până la 35 de ani sunt următoarele:
- copie de pe certificatul de naștere;
- copie de pe actul de identitate;
- declarația solicitantului, pe propria răspundere, că nu deține sau că nu a deținut în proprietate o locuință ori un teren destinat construirii unei locuințe.
Dincolo de acte, legea stabilește că dimensiunile terenurilor care pot fi atribuite tinerilor pentru construirea unei locuinţe proprietate personală sunt în directă legătură cu tipul localității în care se află acestea. Mai precis, suprafeţele de teren care pot fi date tinerilor sunt:
- între 150 m² şi 300 m² – în municipii şi sectoarele municipiului Bucureşti;
- între 250 m² şi 400 m² – în oraşe;
- între 250 m² şi 1.000 m² – în comune şi sate.