Se cere intervenția de urgență a ONU și activarea Mecanismului de protecție civilă al UE. Totul după ce barajul din Ucraina a fost distrus
Ucraina a solicitat marți o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta ceea ce a numit „atacul terorist rusesc” asupra barajului Kahovka din sudul Ucrainei.
Se cere intervenția ONU după distrugerea barajului din Ucraina
De asemenea, a declarat că dorește ca consiliul guvernatorilor organismului de supraveghere nucleară al ONU să discute incidentul și a cerut noi sancțiuni internaționale împotriva Rusiei, în special împotriva industriei rusești de rachete și a sectorului nuclear.
Oficialii ucraineni și ruși s-au acuzat reciproc pentru spargerea de marți a barajului controlat de Rusia, care a dus la evacuarea persoanelor care locuiesc în apropierea barajului.
„Considerăm că detonarea barajului de către Federația Rusă… este un act terorist împotriva infrastructurii critice ucrainene, care urmărește să provoace cât mai multe victime civile și (cât mai multe) distrugeri„, a declarat Ministerul ucrainean de Externe într-o declarație.
„Atacul terorist asupra HPP (hidrocentralei) Kahovka a fost anterior discutat intens la nivelul forțelor de ocupație din regiunea Herson (din sudul Ucrainei) și al propagandiștilor de la televiziunea rusă, ceea ce indică faptul că a fost planificat în avans”.
Kuleba cere comunității internaționale să condamne Rusia
Ministerul a îndemnat comunitatea internațională să condamne Rusia pentru acest incident și a declarat că Moscova ar trebui să plătească despăgubiri pentru consecințe.
„Facem, de asemenea, apel la țările din Grupul celor Șapte și la UE să ia în considerare de urgență impunerea de noi sancțiuni de mare anvergură împotriva Federației Ruse, în special în legătură cu industria rusă de rachete și sectorul nuclear”, a declarat acesta.
Acesta a precizat că o listă de acțiuni întocmită de minister „include convocarea de către Ucraina a unei reuniuni urgente a Consiliului de Securitate al ONU și aducerea problemei atacului terorist rusesc la reuniunea Consiliului Guvernatorilor AIEA (Agenția Internațională pentru Energie Atomică)”.
De asemenea, a solicitat implicarea Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene. O țară poate solicita asistență prin intermediul acestui mecanism atunci când se confruntă cu o situație de urgență.