Scumpiri masive și firme închise: viitorul nu arată de loc bine pentru portofelele noastre
Ultimele luni ne-au adus o criză inflaționistă aproape fără precedent în țara noastră, cu scumpiri semnificative, mai ales la bunurile și serviciile de larg consum, iar analiștii economici nu văd deloc cu ochi buni nici perspectivele de viitor.
Conform economistului Andrei Negrescu, e foarte simplu să ne dăm seama de cât de scumpă a devenit viața în general, numai dacă analizăm două produse alimentare pe care românii le consumă foarte frecvent, respectiv micii și covrigii.
Ambele înregistrează creșteri usturătoare de preț, ceea ce se traduce prin scăderea puterii de cumpărare pentru românii de rând.
„Puterea de cumpărare a scăzut foarte, foarte mult față de 2022, facturile sunt uriașe la energie, ceea ce arată adevăratul nivel de sărăcie al românilor. În general, acum românii cumpără produse alimentare, produse pentru îngrijirea personală și a casei. De la Black Friday am văzut că scad achizițiile altor tipuri de produse și cred că această tendință se va accentua. Vom ajunge să mergem la magazine ca la muzeu. Cumpărăturile se fac acum la suta de grame”, a declarat la Prima News analistul economic Andrei Negrescu.
Din nefericire, expertul anticipează că o astfel de situație precum este cea actuală nu ne poate aduce altceva decât probleme și provocări nu doar pentru omul de rând, plătit cu un salariu, ci chiar și pentru patroni, anticipându-se posibilitatea de a vedea mai multe firme închise în perioada următoare.
De altfel, nici previziunile legate de inflație nu arată foarte bine, deși analiștii se așteaptă la mici scăderi ale acesteia. Totuși, prețurile vor continua să rămână piperate.
Conform BNR, rata anuală a inflației este așteptată să coboare la nivelul de o cifră încă din trimestrul al treilea al anului curent – în devans cu aproape trei trimestre față de prognoza precedentă –, și să se situeze în decembrie 2023 mult sub valoarea anticipată anterior, pentru ca în ultimul semestru al anului viitor să-și încetinească vizibil scăderea, rămânând la finele orizontului proiecției ușor deasupra intervalului țintei.