05 mai 2023 | 09:07

Scumpire uriașă a unui aliment. „Fără o creştere a precipitaţiilor, am putea continua să vedem preţuri mai mari ca oricând”

ULTIMA ORĂ
Scumpire uriașă a unui aliment. „Fără o creştere a precipitaţiilor, am putea continua să vedem preţuri mai mari ca oricând”

Scumpirea unui aliment a ajuns la niveluri record în toată lumea, în contextul în care cel mai mare producător al acestuia se confruntă cu o secetă prelungită. Analiștii au avertizat că prețurile ar putea rămâne ridicate pentru mult timp.

Alimentul ce s-a scumpit considerabil

Datele de la Fondul Monetar Internațional arată că prețurile globale ale uleiului de măsline au atins 5.989,8 dolari tona, marcând un maxim din ultimii 26 de ani. Principala cauză este perioada de secetă prelungită cu care se confruntă Spania.

„Problemele care contribuie la creşterea preţurilor la maxime istorice sunt în mare măsură vremea proastă şi o perioadă de secetă severă pentru o mare parte din regiunea Mării Mediterane, dar cel mai important în Spania, care este un mare producător şi exportator de ulei de măsline”, a spus analistul specializat în seminţe şi uleiuri vegetale de la Mintec, Kyle Holland.

Acesta a precizat că cea mai recentă recoltă de măsline, din octombrie până în februarie, a produs un randament cu 50% mai mic decât producţia obişnuită, înăsprind oferta globală şi generând scumpiri.

„Condiţiile meteorologice extrem de proaste au însemnat că… Spania a produs o recoltă de ulei de măsline de aproximativ 630.000 de tone, în scădere faţă de recolta obişnuită de 1,4 până la 1,5 milioane de tone”, a spus el.

36 de luni consecutive de precipitații sub medie

Spania s-a confruntat cu 36 de luni consecutive de precipitații sub medie, iar dacă situația nu se va remedia, următoarea recoltă ar putea fi chiar mai mică.

„Ar putea exista o recoltă similară sau chiar mai mică decât cea produsă în sezonul anterior, potrivit jucătorilor de pe piaţă, care spun, de asemenea, că preţurile ar putea fi la nivelurile actuale pentru o vreme de acum încolo.

Fără o creştere a precipitaţiilor, am putea continua să vedem preţuri ridicate istorice la sau peste 5 euro pe kg până în anul de recoltă 2023/24”, a spus Holland.

Lanțurile de aprovizionare se confruntă deja cu probleme, din cauza presiunii cererii. Prețurile au început să crească încă din anul 2020, când oamenii au gătit mai des, în contextul pandemiei de coronavirus.

Mai mult, lipsa uleiului de floarea-soarelui după ce a început războiul din Ucraina a dus la creşterea preţurilor uleiului de măsline, pentru care cererea a crescut și mai mult.