24 mart. 2023 | 19:58

Școlile și grădinițele se confruntă cu o nouă epidemie. La ce semne trebuie să fie atenți părinții

ULTIMA ORĂ
Școlile și grădinițele se confruntă cu o nouă epidemie. La ce semne trebuie să fie atenți părinții

Școlile și grădinițele se confruntă cu o epidemie de scarlatină, o boală contagioasă ce poate avea complicații grave.

Părinții sunt îndemnați să meargă imediat la medic dacă observă aparția unor bubițe roșii la nivelul pielii celor mici, febră sau dacă există inflamație cu durere la nivelul gâtului și să nu administreze medicamente acasă.

Printre măsurile de prevenție se numără păstrarea distanței și spălatul des pe mâini.

Scarlatina este o afecțiune cauzată de o complicație a streptococului betahemolitic de tip A. Pentru a trata această boală, medicii recomandă administrarea de antibiotice. După primele două zile de tratament cu antibiotice, copilul nu mai este contagios. În primele zile ale bolii, copilul trebuie izolat de comunitate pentru a preveni răspândirea bolii.

Deși scarlatina este mai frecventă la copiii cu vârste cuprinse între 5 și 14 ani, există cazuri în care streptococul poate fi transmis și la adulți, inclusiv părinți. Prin urmare, aceștia trebuie să fie conștienți de riscul de infectare.

Creștere a cazurilor de scarlatină în Marea Britanie

Marea Britanie s-a confruntat cu o creștere a cazurilor de scarlatină la finalul anului trecut, fiind înregistrate cinci decese la copii sub 10 ani în termen de șapte zile.

Scarlatina a înregistrat o creştere bruscă, cu 851 de cazuri raportate în săptămâna 14-20 noiembrie, faţă de o medie de 186 în aceeaşi perioadă a anilor precedenţi.

Streptococul A „cauzează de obicei o uşoară durere în gât sau o infecţie care poate fi uşor tratată cu antibiotice”, a declarat într-un comunicat dr. Colin Brown, directorul adjunct al agenţiei pentru siguranţă sanitară.

„În circumstanţe rare, această bacterie poate pătrunde în sânge şi poate provoca boli grave, numite infecţii invazive cu streptococ A”, a adăugat el, îndemnând părinţii să urmărească simptomele şi să solicite asistenţă medicală cât mai curând posibil, astfel încât copiii lor să poată fi trataţi rapid, înainte ca infecţia să devină gravă.