Schimbările climatice se mută sub pământ: cum ar putea afecta clădirile, fața necunoscută a încălzirii globale
Schimbările climatice au făcut din problema încălzirii globale o adevărată amenințare pentru oameni și planetă. Dar dincolo de ceea ce se întâmplă la suprafața Terrei, fenomenul de încălzire se manifestă și sub pământ, mai ales în subteranele orașelor mari și pot pune în primejdie chiar securitatea clădirilor din acestea.
Schimbările climatice se mută sub pământ
Pământul de sub orașele mari se încălzește, transformându-se în feluri în care ar putea pune în pericol securitatea clădirilor. podurilor și a sistemele de transport.
Dacă ai întreba un pasager ce a călătorit cu metroul în Londra sau New York își va spune despre felul în care sistemul de transport subteran emană, de fapt, căldură.
Pe măsura ce căldura se împrăștie în pământ, crește temperatura acestuia, ceea ce un studiu recent a descoperit în subteranele unui mare oraș american, putând pune în primejdie majoritatea clădirilor care, în principiu, au fost făcute să reziste.
Autorii studiului au folosit cazul cartierului Loop din zona centrală a orașului Chicago și au adunat date timp de trei ani printr-o rețea wireless de senzori ce au măsurat temperaturile, scrie sciencealert.com.
Inginerul Alessandro Rotta Loria, de la Universitatea din Illinois, a creat un model computerizat 3D ce simulează felul în care creșterea temperaturilor a influențat mediul subteran.
Cum ar putea afecta clădirile, fața necunoscută a încălzirii globale
Simularea acoperă o perioadă de un secol, din 1951 (anul în care rețeaua de tuneluri subterane de metrou din Chicago a fost terminată) și până în 2051 și a evidențiat o lentă, dar primejdioasă tendință ca încălzirea subteranului să aibă capacitatea de a avaria siguranța structurilor și infrastructurilor civile.
Pe lângă agitația sistemului de tuneluri de metrou, căldura provine și din rețeaua uriașă de conducte și cabluri electrice din subteran, ce împânzește orașele.
„Solul din Chicago se deformează ca rezultat al variațiilor de temperatură și nicio construcție ori infrastructură civilă nu este proiectată să reziste la asemenea variații”, a explicat Rotta Loria, care a descoperit că solul orașului se încălzește, la or actuală, cam cu 0,14 grade pe an.
„Chiar dacă fenomenul nu este neapărat periculos pentru securitatea oamenilor, el va afecta lucrările de construcție obișnuite și infrastructura, pe termen lung”
Oamenii de știință cunosc problema schimbării climatice a subteranelor de câteva decenii, înregistrând „puncte fierbinți”, dar și ape de adâncime, sub metropole ca Amsterdam, Istanbul, Nanjing și Berlin.
În studiul recent, Rotta Loria a mai descoperit mari variații de temperatură a solului în nordul orașului Chicago, cea mai populată zonă a acestuia în comparație cu cartierele din estul localității. În medie, temperatura de la diferite adâncimi din pământul de sub cartierul Loop a variat cu 1-5 grade Celsius.
În funcție de tipul de sol pe care au fost construite clădirile, creșterea temperaturilor subterane a dus la deplasarea acestora cu 8-12 milimetri, conform rezultatelor simulării computerizate.