Schimbările climatice ar putea micșora munții: descoperirea îngrijorătoare a oamenilor de știință
Himalaya va arăta destul de diferit, odată ce o mare parte a ghețarilor săi se va topi în mai puțin de 80 de ani, dacă schimbările climatice continuă, avertizează un grup global de oameni de știință și cercetători într-un nou raport alarmant.
Astfel, până la 80% din ghețari ar putea dispărea până în anul 2100 dacă temperaturile globale vor crește cu patru grade Celsius.
Aceste depozite uriașe de gheață și zăpadă se topesc deja într-un ritm „fără precedent”, schimbări care sunt „în mare parte ireversibile”, potrivit unui nou raport al Centrului Internațional pentru Dezvoltarea Montană Integrată (ICIMOD).
Schimbările climatice ne vor afecta teribil
Oamenii de știință avertizează că atunci când ghețarii se topesc, acest dezastru cu mișcare lentă va trimite un val mare de inundații distructive, alunecări de teren și avalanșe care vor distruge ecosistemele fragile, infrastructura și terenurile agricole prețioase din regiune.
În total, se estimează că două miliarde de oameni din zonă, atât sus, în munți, cât și în aval, ar putea fi afectați dacă încălzirea globală rămâne pe calea actuală.
„Este mult, este alarmant”, a declarat Philippus Wester, redactorul principal al raportului și om de știință șef al agenției pentru gestionarea resurselor de apă, pentru CBS News.
„La scara umană, nu am văzut niciodată topirea glaciară atât de rapidă. Acest lucru este fără precedent”.
Regiunea Hindu Kush Himalaya, o întindere de peste 2.100 de mile de peisaj uluitor, este incredibil de importantă deoarece conține „cel mai mare volum de gheață de pe Pământ în afara regiunilor polare” și este adesea numită „al treilea pol”, potrivit datelor raportului.
Apa din ghețarii săi alimentează unele dintre cele mai cunoscute râuri de pe Pământ: Gange, Indus, Mekong, Yangtse și Galben – toate acestea sunt și au fost surse importante de apă pentru civilizații de-a lungul istoriei.
Topirea ghețarilor poate avea, de asemenea, un impact indirect asupra unor locuri până în Statele Unite și poate pentru întreaga lume, a declarat Izabella Koziell, director general adjunct al ICIMOD, pentru CBS News.
„Oamenii care își pierd mijloacele de existență, dintre care două miliarde de oameni, adică un sfert din populația lumii, unde vor merge?” spune Koziell.