19 iul. 2023 | 15:55

Schimbări majore pentru românii care au frigidere și televizoare noi. UE impune reguli stricte 

ACTUALITATE
Schimbări majore pentru românii care au frigidere și televizoare noi. UE impune reguli stricte 

Vor avea loc schimbări majore pentru românii care au frigidere și televizoare noi sau alte dispozitive conectate direct sau indirect la o rețea. Uniunea Europeană impune reguli stricte referitoare la acestea pentru a respecta cerințele de securitate cibernetică la nivelul blocului comunitar.

Noi reguli referitoare la produsele digitale

Cyber Resilience Act (Actul de reziliență cibernetică, n.r.) a fost aprobat, miercuri, de către Comitetul pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE). Camerele de supraveghere instalate în casă, frigiderele inteligente, televizoarele și jucăriile care au în componența lor elemente digitale trebuie să fie sigure înainte de intrarea pe piață.

Obiectivul urmărit de Uniunea Europeană este ca în acest fel să reducă numărul de incidente de securitate cibernetică, precum și protejarea consumatorilor și întreprinderilor.

”Trebuie să sărbătorim acordul la care s-a ajuns astăzi în Consiliu. Un acord care promovează angajamentul UE față de o piață unică digitală sigură și securizată. IoT și alte obiecte conectate trebuie să vină cu un nivel de bază de securitate cibernetică atunci când sunt vândute în UE, asigurându-se că întreprinderile și consumatorii sunt protejați în mod eficient împotriva amenințărilor cibernetice.

Aceasta este o piatră de hotar importantă pentru președinția spaniolă și sperăm să avansăm cât mai mult posibil negocierile cu Parlamentul.”, a declarat Carme Artigas Brugal, secretar de stat pentru digitalizare și inteligență artificială.

Ce excepții vor fi admise

Vor fi admise unele excepții pentru anumite produse ale căror cerințe de securitate cibernetică sunt stabilite deja de normele existente la nivelul Uniunii Europene. Printre aceste produse se regăsesc dispozitivele medicale, de aviație sau mașinile.

Regulamentul își propune să acopere lacunele, să clarifice conexiunile și să aducă o mai mare coerență legislației existente în domeniul securității cibernetice. Astfel, produsele din categoria IoT (Internet of Things) devin sigure pe întregul lanț de aprovizionare, dar și pe toată durata de viață.

Prin acest regulament, se oferă și consumatorilor posibilitatea de a lua în considerare securitatea cibernetică atunci când aleg și utilizează produse care au componente digitale. Acordul de astăzi va permite președinției spaniole să inițieze negocieri cu Parlamentul European cu privire la versiunea finală a legislației.