09 mart. 2023 | 07:44

Schimbarea radicală a sistemului de pensii din România, confirmată oficial: toți pensionarii trebuie să știe

ACTUALITATE
Schimbarea radicală a sistemului de pensii din România, confirmată oficial: toți pensionarii trebuie să știe

După săptămâni întregi de dezbateri pe marginea pensiilor din România, se pare că, folosind pași foarte mici, ne îndreptăm către niște măsuri clare ce vizează reforma sistemul de pensii. În mod previzibil, acestea vor fi motivate de dorința de a nu pierde fonduri europene din Planul Național de Redresare și Reziliență.

Cheltuielile din produsul intern brut cu pensiile de serviciu vor fi reduse, în conformitate cu angajamentul țării noastre în fața Bruxelles-ului, după cum a confirma ministrul Finanțelor, Adrian Câciu. Sistemul de pensii va fi reformat, iar schimbările nu vor fi deloc neglijabile.

Ce se întâmplă cu sistemul de pensii

„Reforma va fi făcută aşa cum este prevăzută în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Bani România are, problema este dacă este oportun să ducă mai mulţi bani sau mai puţini bani. PNRR-ul ne spune că trebuie să reducem ponderea cheltuielilor în PIB cu aceste pensii de serviciu. Asta vom face”, a precizat ieri ministrul Câciu la Parlament.

În contextul presiunii din ce în ce mai mari din partea Comisiei Europene, ministrul Finanțelor a afirmat că întârzierile cu reforma sistemului de pensii au fost provocate de raportul Băncii Mondiale. În perioada următoare, vor fi prezentate soluții pentru atingerea jalonului privind pensiile speciale.

„Eu am toată deschiderea să particip cu toţi colegii mei, în grupuri de lucru sau oricând sunt chemat, să vin cu soluţii şi să vin cu ceea ce înseamnă sustenabilitatea fiscal-bugetară a acestei ţări. Între timp, a apărut acest raport final, care raport final al Băncii Mondiale are o serie de diferenţe faţă de raportul iniţial, pe baza căruia a fost scris proiectul de lege. Evident, ne vom uita pe el, sunt toate ministerele de resort acolo implicate să vină cu soluţii şi să ne atingem jalonul din PNRR”, a insistat ministrul Finanţelor.

În ceea ce privește sarcina finală de reformare a pensiilor, de găsire a unor soluții pe margine acestui subiect, acelea vor veni de la Ministerul Finanțelor. ”Să-i întrebaţi pe domnul ministru al Muncii şi miniştrii de resort, eu vin ca suport. Până la urmă, nu am nicio pensie de serviciu la mine în sector, la Ministerul de Finanţe nu avem pensii de serviciu”, a concluzionat ministrul.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele