25 aug. 2023 | 11:23

Schimbare majoră într-o școală din Odesa: Ce decizie s-a luat în legătură cu predarea în limba română

ACTUALITATE
Schimbare majoră într-o școală din Odesa: Ce decizie s-a luat în legătură cu predarea în limba română

Un nou an școlar va începe în luna septembrie, dar în liceul din Borisăuca, regiunea Odesa, Ucraina, acesta vine cu schimbări majore.

În mod oficial, predarea se va face acum în limba română, renunțându-se la limbă moldovenească, conform informațiilor furnizate de Sinopsis.

Aceasta reprezintă o premieră în Ucraina și îndeplinește una dintre cerințele persistente ale României, care a solicitat ca statul vecin să renunțe la denumirea de limba moldovenească, informează G4Media.ro.

Conform Planului de Învățământ pentru anul școlar 2023/2024 al Liceului din Borisăuca, cunoscut și ca Borîsovka în ucraineană, adoptat în unanimitate de către consiliul pedagogic, instituția de învățământ va adopta o abordare de predare bilingvă, utilizând limba maternă a minorității naționale și limba ucraineană, în concordanță cu noile directive legislative în domeniul educației din Ucraina.

Se întorc lucrurile la vechea orânduială. Predarea se va face în limba română

Această schimbare reprezintă un moment de revenire la forma de predare în limba română care era în vigoare până în 1998, chiar înainte de semnarea tratatului de prietenie și bună vecinătate cu România.

Această decizie vine în contextul în care părinții elevilor din acest liceu au solicitat astfel de schimbări, în conformitate cu directivele Ministerului Educației și Științei din Ucraina.

La scurt timp după această decizie, Consiliul Național al Românilor din Ucraina, care reprezintă 20 de organizații publice și mass-media din regiunile Cernăuți, Transcarpatia, Odesa și Kiev, a transmis o cerere școlilor din regiunea Odesa, unde învățarea în limba moldovenească este încă în uz, să urmeze exemplul Liceului din Borisăuca.

În prezent, în Ucraina, aproximativ 5.000 de copii continuă să primească educație sau să participe la cursuri în limba maternă, denumită limba moldovenească, în școli cu predare mixtă. Doar la Liceul din Borisăuca, cursurile primare se desfășoară exclusiv în limba maternă, adică limba română începând din această toamnă.

Înaintea invaziei ruse, mica dar activă comunitate de activiști și susținători ai identității românești în regiunea Odesa a întreprins numeroase acțiuni.

Începând din 2014, Asociația Basarabia a Românilor din regiunea Odesa a cerut anual unificarea programelor de învățământ în limba română din cele trei regiuni situate în apropierea frontierei ucraineano-române.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele