27 oct. 2023 | 07:00

Schimbare majoră în piața RCA până la finele lui 2023. Anunțul ASF pentru asiguratori, cine are de câștigat

ACTUALITATE
Schimbare majoră în piața RCA până la finele lui 2023. Anunțul ASF pentru asiguratori, cine are de câștigat

După cel mai recent faliment din piața asiguratorilor RCA din România, cel al Euroins de la începutul anul, prețurile pentru asigurările obligatorii de răspundere auto au fost plafonate, punând o presiune semnificativă pe asiguratorii rămași în piață. Acum, ASF le întinde o mână de ajutor.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis că, cel puțin până la finele acestui an, asiguratorii și brokerii de asigurări nu vor mai plăti anumite taxe datorate către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pentru veniturile din vânzarea asigurărilor auto obligatorii RCA. Decizia este prezentă într-un proiect al ASF aflat în consultare. Decizia vine la câteva săptămâni după ce, la propunerea aceleiași autorități, Guvernul a prelungit plafonarea prețurilor RCA cel puțin până la 31 decembrie 2023.

Citește și: Se schimbă legea în România, ți se radiază mașina mai repede decât ai crede. Legătura cu ITP și RCA

O veste bună pentru asiguratorii RCA din România

Punctual, decizia de mai sus, aflată momentan în stadiu de propunere, se traduce prin faptul că asiguratorii nu vor mai vira temporar către ASF cota pentru exercitarea supravegherii și controlului activității de asigurări obligatorii de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și de tramvaie (RCA), conform HotNews.ro.

Suma nu este fabuloasă, compromisul pentru ASF, dar se adună. Vorbim de o cotă de 1% din primele brute încasate din activitatea de asigurări RCA, dar și de o cotă de 1% din primele brute încasate din activitatea de asigurări RCA aferente sucursalelor asiguratorilor din state terțe.

Citește și: Polița RCA „pentru bogați”, care te scapă de griji: detaliul care face diferența, atunci când faci un accident auto

O consecință a plafonării tarifelor la RCA

Brokerii nu vor mai vira către ASF taxa de funcționare sau de desfășurare a activității de distribuție pentru contractele de asigurare distribuite de aceștia, aferente asigurărilor de răspundere civilă auto, pentru utilizarea vehiculelor auto terestre, inclusiv răspunderea transportatorului. În situația din urmă, vorbim de o cotă de 0,1% aplicată veniturilor obținute din activitatea de distribuție.

Pentru că vorbim de o consecință a plafonării prețurilor la RCA, măsura reglementată de proiectul de act normativ se aplică în ceea ce privește contractele de asigurări obligatorii RCA încheiate în perioada 15 noiembrie – 31 decembrie 2023. Proiectul se află în consultare publică timp de 10 zile, înainte să fie adoptat și să-și facă simțite efectele în piață.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele