10 mart. 2023 | 22:02

Scenariul de care se temea NATO s-a adeverit. Ce a făcut Putin cu armele americane capturate de armata rusă în Ucraina

ULTIMA ORĂ
Scenariul de care se temea NATO s-a adeverit. Ce a făcut Putin cu armele americane capturate de armata rusă în Ucraina

Federația Rusă a capturat o parte din armele și echipamentele furnizate de SUA și NATO rămase pe câmpul de luptă din Ucraina și le-a trimis în Iran, au dezvăluit patru surse familiarizate cu această chestiune pentru CNN.

Armata rusă a capturat armele americane din Ucraina și le-a trimis în Iran

În ultimul an, Occidentul a văzut mai multe cazuri în care soldații ruși au confiscat echipamente de armament mai mici, inclusiv sisteme antitanc Javelin și antiaeriene Stinger, pe care forțele ucrainene au fost uneori nevoite să le abandoneze pe front, au declarat sursele citate.

Ce încearcă să facă Teheranul

Surprinzător, în multe dintre aceste cazuri, Rusia a transportat echipamentele cu avionul în Iran, unde să fie demontate și analizate, probabil pentru ca armata Teheranului să încerce să realizeze propria versiune a armelor. Moscova consideră că, dacă va continua să-i furnizeze aliatului din Orientul Mijlociu dispozitive occidentale capturate, îl va stimula să își mențină sprijinul pentru războiul din Ucraina, au punctat ele.

Statele Unite nu cred că problema este răspândită sau sistematică, iar armata ucraineană și-a făcut un obicei, încă de la începutul conflictului cu rușii, să raporteze Pentagonului orice pierderi de echipamente furnizate de ele în favoarea forțelor rusești, au spus oficialii. Totuși, confirmă că situația este dificil de urmărit.

Sisteme copiate de iranieni

În trecut, Iranul s-a dovedit foarte priceput în dezvoltarea de sisteme de armament pe baza echipamentelor americane confiscate. De pildă, racheta ghidată antitanc Toophan a fost reproiectată după modelul american BGM-71 TOW în anii ’70. De asemenea, Teheranul a interceptat o dronă fabricată de SUA în 2011, Lockheed Martin RQ-170 „Sentinel”, realizând o procedură de inginerie inversă pentru a crea o nouă armă. Aceasta a traversat spațiul aerian israelian în 2018, înainte de a fi doborâtă.

Coordonarea este un alt exemplu al parteneriatului de apărare dintre Moscova și Teheran, care s-a intensificat în ultimul an, pe măsură ce Rusia a devenit tot mai disperată după sprijin militar extern. Alianța nu doar că destabilizează și mai mult Ucraina, dar ar putea amenința și vecinii Iranului din Orientul Mijlociu, a avertizat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby.