13 feb. 2023 | 17:38

Scandalul baloanelor de spionaj se adâncește. SUA ar fi trimis baloane în China. Replica Washingtonului

ULTIMA ORĂ
Scandalul baloanelor de spionaj se adâncește. SUA ar fi trimis baloane în China. Replica Washingtonului

China a declarat luni că baloane americane de mare altitudine au survolat spațiul său aerian fără permisiune de peste 10 ori de la începutul anului 2022, atrăgând un dezmințire rapidă din partea Washingtonului.

Noi dispute între China și SUA privind baloanele de spionaj

Acuzația Chinei a amplificat o dispută cu Statele Unite care a început la sfârșitul săptămânii trecute, după ce armata americană a doborât ceea ce spune că a fost un balon spion chinezesc, determinându-l pe Antony Blinken, diplomat american de rang înalt, să anuleze o călătorie la Beijing menită să reducă tensiunile.

„Începând de anul trecut, baloanele americane de mare altitudine au suferit mai mult de 10 zboruri ilegale în spațiul aerian chinezesc fără aprobarea departamentelor chineze relevante”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, în cadrul unui briefing obișnuit la Beijing, ca răspuns la o întrebare.

Wang nu a descris în mod specific baloanele ca fiind militare, sau în scopuri de spionaj și nu a oferit detalii suplimentare.

Casa Albă a negat imediat acuzația Chinei, pe care purtătoarea de cuvânt a Consiliului Național de Securitate, Adrienne Watson, a respins-o ca fiind un efort de control al pagubelor din partea Beijingului.

„Orice afirmație potrivit căreia guvernul american operează baloane de supraveghere deasupra RPC (Republica Populară Chineză) este falsă”, a declarat aceasta într-un comunicat.

„China este cea care are un program de baloane de supraveghere la mare altitudine pentru colectarea de informații, conectat la Armata Populară de Eliberare, pe care l-a folosit pentru a încălca suveranitatea Statelor Unite și a peste 40 de țări de pe cinci continente”, a adăugat Watson.

China nu a reușit să ofere „nicio explicație credibilă” pentru aceste intruziuni, a adăugat ea.

Ce spun oficialii americani

Anterior, purtătorul de cuvânt al securității naționale, John Kirby, a declarat într-un interviu pentru MSNBC:

„Pur și simplu nu este absolut adevărat. Nu zburăm cu baloane deasupra Chinei”.

Departamentul american al Apărării nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Kirby a declarat separat că Casa Albă încă nu știe ce sunt celelalte trei obiecte zburătoare doborâte începând de vineri, dar că administrația va publica mai multe detalii imediat ce resturile vor fi capturate și analizate.

Afirmația Chinei vine după ce Statele Unite au doborât ceea ce au numit un balon de supraveghere chinezesc în largul coastei Carolinei de Sud, pe 4 februarie, după ce acesta a plutit în derivă pe teritoriul continental al Statelor Unite timp de mai multe zile.