29 iun. 2023 | 08:01

Scade vârsta de pensionare în România, ieși mai repede la pensie fără sancțiuni: care sunt condițiile, unde sunt privilegiații

ACTUALITATE
Scade vârsta de pensionare în România, ieși mai repede la pensie fără sancțiuni: care sunt condițiile, unde sunt privilegiații

În Legea Pensiilor din România, există o serie importantă de excepții referitoare la vârsta de pensionare pentru români. Acestea au fost extinse, iar mai multe persoane se pot pensiona în avans, fără niciun fel de penalități financiare.

La mijlocul acestei săptămâni, Camera Deputaților a adoptat cu rol de for decizional propunerea legislativă pentru modificarea Legii 263/2010, referitoare la sistemul unitar de pensii publice (L60/2023). Acest efort legislativ a venit din parte unui grup de legiuitori din Maramureș, membri PNL. Lista îi include pe Cristian Niculescu Țâgârlaș, Călin Bota și Florin Alexe.

Românii care ies la pensie cu doi ani mai repede – lista actualizată

În România, există o serie stufoasă de excepții legate de pensionare anticipată fără penalizări. Aproape de fiecare dată, aceste particularități legislative se bazează pe nivelul de poluare la care au fost expuși cetățenii din diverse teritorii.

De această dată, având în vedere că inițiatorii proiectului legislativ sunt din Maramureș, cetățenii care se vor putea pensiona mai repede cu doi ani de zile fără penalizări au trăit cel puțin 30 de ani în localități din același județ și pe o rază de 8 kilometri în jurul lor. Este vorba de persoanele din localitățile: Cicârlău, Deseşti, Satulung, Şişeşti, Remetea Chioarului, Cavnic, Băiuț şi Copalnic Mănăştur.

„Adoptarea acestui proiect de lege este un act reparatoriu, care rezolvă o problemă importantă pentru cei care au muncit și au trăit în condiții foarte grele în județul Maramureș.

În continuare, iazurile de decantare din Maramureș și haldele de steril afectează sănătatea localnicilor, iar proiectul de lege va aduce puțină speranță și încredere pentru oamenii care trăiesc în zonele afectate și astăzi de poluare”, a declarat, miercuri, senatorul liberal Cristian Niculescu Țâgârlaș.

Această excepție legislativă este a doua de acest fel adoptată în doar câteva zile. Anterioara a vizat toate persoanele care au trăit 30 de ani pe rata județului Giurgiu și pe opt kilometri în orice direcție, argumentul fiind că o astfel de măsură era necesară din cauza nivelul semnificativ de poluare generat de combinatul Verachim.

„Am făcut astăzi dreptate pentru giurgiuvenii care au fost afectați de efectele poluării propuse de fostul combinat chimic și am îndeplinit o promisiune făcută celor care așteptau de multă vreme ca această lege să se aplice si giurgiuvenilor.

În urma inițiativei PNL Giurgiu, Camerei Deputaților a aprobat astăzi REDUCEREA VÂRSTEI DE PENSIONARE CU DOI ANI DE ZILE pentru cei care au locuit cel puțin 30 de ani în municipiul GIURGIU și pe o rază de opt kilometri în jurul localității.

Este un amendament pe care l-am inițiat alături de colegii mei din PNL Giurgiu, Alexandru Andrei și Toma Petcu.”, a scris deputatul PNL Maria Gabriela Horga pe contul ei de Facebook, în urmă cu câteva zile.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele