06 mart. 2023 | 20:23

Satul din Rep. Moldova care a atras brusc atenția mondială. Dezvăluiri cutremurătoare după ce războiul din Ucraina a ajuns la ușa unei localnice

ULTIMA ORĂ
Satul din Rep. Moldova care a atras brusc atenția mondială. Dezvăluiri cutremurătoare după ce războiul din Ucraina a ajuns la ușa unei localnice

Există suspiciuni că Moscova finanțează demonstrațiile organizate de grupările pro-ruse de la Chișinău. În timp ce protestatarii cer înlăturarea președintei Maia Sandu de la putere, mulți alții se tem că țara lor va avea aceeași ca Ucraina. Moldovenii de peste Prut sunt îngrijorați pentru viitorul lor, mai ales în zonele de graniță cu statul invadat de ruși.

Un sat de peste Prut a atras brusc atenția mondială

În toamna anului trecut, un cătun liniștit din Republica Moldova a captat atenția mondială, după ce războiul din Ucraina a ajuns la ușa unei localnice de 68 de ani. Naslavcea se află în raionul Ocnița, cel mai nordic punct al țării.

„M-am gândit că a venit sfârșitul lumii”

Concret, la data de 31 octombrie 2022, în timpul invaziei lui Putin, resturile unei rachete rusești (doborâtă de ucraineni) au căzut pe teritoriul Republicii Moldova, chiar lângă satul Naslavcea.

„Mulgeam vaca. Pentru o clipă, am crezut că e un avion. A zburat foarte jos și apoi totul s-a prăbușit nu foarte departe de aici. Acolo, pe insulă”, își aduce aminte Olga Zhereblovskia. Se presupune că racheta rușilor viza o instalație de apă de pe teritoriul ucrainean.

„A fost de-a dreptul înfricoșător. La început, am crezut că e un avion cu reacție, atât de mult zgomot făcea. Apoi a urmat o explozie. M-am gândit că asta e, a venit sfârșitul lumii”, a relatat localnica pentru Digi24.

Republica Moldova traversează o perioadă tulbure

De altfel, Federația Rusă a invadat deja de mai multe ori spațiul aerian moldovean. Este unul dintre motivele pentru care conflictul vecin se simte atât de aproape.

Formată în urma destrămării URSS, țara de peste Prut are doar 2,6 milioane de locuitori. Moldovenii se străduiesc să depășească sărăcia profundă și să dezvolte o economie funcțională. Cei care aleg să rămână în patria natală se izbesc de o inflație galopantă și de prețuri uriașe la energie.

Sub amenințarea războiului și a unei lovituri de stat din partea Rusiei, Republica Moldova traversează o perioadă tulbure. Recent, președinta Maia Sandu a dezvăluit că, potrivit serviciilor secrete, Moscova plănuia să destabilize guvernul de la Chișinău, acuzații respinse de Kremlin. Dar situația este tensionată de ani buni, cu atât mai mult cu cât 1.500 de soldați ruși se află în regiunea separatistă Transnistria.