21 nov. 2023 | 10:14

Sărăcie în farfurie: Rata inflației din România bifează recordul negativ în Europa. Nici vecinii noștri nu o duc mai bine

ACTUALITATE
Sărăcie în farfurie: Rata inflației din România bifează recordul negativ în Europa. Nici vecinii noștri nu o duc mai bine

În luna octombrie, datele Eurostat au arătat o scădere semnificativă a ratei anuale a inflației în România, dar și în întreaga Uniune Europeană, inclusiv în zona euro.

Vezi și: Harta sărăciei din România: să te ferească Dumnezeu să locuiești în aceste județe, se face foamea

Pe ce loc se situează România

România se clasează printre țările UE cu cea mai ridicată inflație, alături de Cehia și Ungaria. Rata anuală a inflației în UE a scăzut la 3,6%, de la 4,9% în septembrie, conform Eurostat, citat de Agerpres.

Ungaria (9,6%), Cehia (9,5%) și România (8,3%) au fost printre statele cu cele mai mari rate ale inflației, în timp ce Belgia, Olanda și Danemarca au înregistrat rate anuale negative.

Comparativ cu septembrie 2023, inflația a scăzut în 22 de state membre, inclusiv în România, de la 9,2% la 8,3%, și a crescut în cinci țări. În zona euro, inflația a scăzut de la 4,3% la 2,9%, în luna octombrie.

Impactul cel mai semnificativ asupra creșterii prețurilor în zona euro a provenit de la servicii, urmate de alimente și băuturi alcoolice, în timp ce prețurile la energie au înregistrat o scădere.

Vezi și: Valurile de caniculă amplifică sărăcia energetică în România. Cine are cel mai mult de suferit 

Prețurile cresc ca Făt-Frumos, în țara noastră

Conform Institutului Național de Statistică, inflația în România a coborât la 8,07% în octombrie, în comparație cu 8,8% în septembrie. Alimentele s-au scumpit cu 8,66%, bunurile nealimentare cu 6,24%, iar serviciile cu 12,20%.

Banca Centrală Europeană și-a propus să mențină inflația la 2% pe termen mediu și a crescut dobânda de referință pentru a tempera creșterea galopantă a prețurilor, însă acest lucru a dus, de asemenea, și la o încetinire a creșterii economice în zona euro.

BNR a menținut previziunile de inflație la 7,5% pentru finalul anului și a crescut-o la 4,8% pentru finalul lui 2024.

Estimările BNR sugerează o inflație de 7,7% la finalul primului trimestru din 2024, urmată de o scădere la 6,8% la sfârșitul trimestrului II al anului viitor, conform Raportului trimestrial asupra inflației din noiembrie 2023.

Din păcate, nu se preconizează că, în viitorul apropiat, lucrurile vor sta mai bine de atât. Rămâne de văzut dacă anii viitori vor veni cu vești mai bune, însă.

Vezi și: Românii, cei mai expuși riscului de sărăcie și excluziune socială din Europa

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele