Sărăcia ne învață să fim mai cumpătați cu banii: educația financiară e învățată cu forța în România
Dacă abordăm o viziune optimistă, putem afirma că și actualele provocări financiare în desfășurare au partea lor bună, benefică pentru noi toți. Este vorba despre faptul că ne învață să fim mai atenți cu bugetul.
Știm cu toții că, de fiecare dată când se realizau sondaje și analize, românii se plasau pe locuri codașe în Uniunea Europeană la capitolul educației financiare. Ne lipsesc noțiuni elementare, iar mulți dintre conaționalii noștri nu țin cont nici măcar de regulile de bază ale disciplinei banilor, însă toate acestea au fost depășite, odată cu apariția problemelor economice din ultima perioadă.
Cum au fost educați financiar românii, fără voia lor
În mod paradoxal, crizele și problemele ne-au învățat, cu voie sau fără voie, lecția dură a educației financiare. Românii par să fi deprins în sfârșit comportamente financiare sănătoase, forțați fiind de împrejurări.
De exemplu, se pare că a crescut semnificativ nivelul de economisire în rândul alor noștri. Românii, speriați de lipsa de predictibilitate și din dorința de a avea deoparte un ban pentru zile negre, au început să fie mai atenți și să facă economii, nu risipă.
Datele oficiale arată că economiile din bănci ale românilor au crescut cu 13% în termeni reali (eliminând impactul inflației) în iulie 2023 față de iulie 2022.
Totuși, creditarea a scăzut cu peste 8%, ceea ce înseamnă că românii noștri au mai învățat ceva la fel de important precum economisirea. E vorba despre calcularea deciziei de a lua sau nu un credit. Practic, oamenii acum se gândesc de zece ori înainte de a semna un contract de credit cu o bancă, din cauza temerilor și a riscurilor sporite de a nu putea rambursa banii sau de a se împovăra foarte mult.
Acestea fiind spuse, iată că și problemele actuale au partea lor plină de pahar. Să sperăm că aceste comportamente sănătoase nu se vor risipi odată cu dispariția provocărilor de ordin economic, ci se vor menține ca stil de viață.