19 iul. 2023 | 00:12

Sărăcia, destinul nostru. Suntem tot mai necăjiți, se adâncește prăpastia între săraci și bogați

ACTUALITATE
Sărăcia, destinul nostru. Suntem tot mai necăjiți, se adâncește prăpastia între săraci și bogați

Anii recenți nu au fost deloc ușori, ci au adus cu ei o serie de probleme economice și sociale grave, care trag în jos acum nivelul de trai nu doar în România, ci și la nivel european, în general.

Oamenii sunt tot mai săraci, arată o analiză realizată de curând de jurnaliștii Wall Street Journal. Din nefericire, se pare că a cedat capacitatea noastră de reziliență în fața multiplelor crize pe care le-am avut de înfruntat în ultimii trei ani. A fost o pandemie, a apărut apoi criza inflației, criza dobânzilor bancare, războiul din Ucraina și perspective slabe pentru redresare economică, cel puțin în viitorul apropiat.

Sărăcia, la cote alarmante. Ne scufundăm în probleme economice

În aceste condiții, se adâncește puternic prăpastia dintre oamenii foarte bogați și cei foarte nevoiași, ce trăiesc practic de la o lună la alta sau chiar de la o zi la alta în tot mai multe cazuri.

În fața crizei costului vieții, oamenii sunt tot mai neputincioși. Salariile și pensiile au devenit insuficiente pentru a acoperi costurile unui nivel de trai decent, în multe țări europene.

Ca să ne facem o idee despre cât de gravă e situația economică la noi pe continent, jurnaliștii ne compară cu situația din Statele Unite ale Americii.

Astfel, se notează în analiza respectivă, economia zonei euro a crescut cu aproximativ 6% în ultimii 15 ani, măsurată în dolari, față de 82% pentru SUA. Prin urmare, media țărilor din UE să fie mai săracă pe cap de locuitor decât fiecare stat american, cu excepția Idaho și Mississippi.

În cazul în care vom continua să evoluăm pe aceeași tendință și în același ritm ca până acum, specialiștii estimează că până în 2035, diferența dintre producția economică pe cap de locuitor în SUA și UE va fi la fel de mare ca cea dintre Japonia și Ecuador în prezent.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele