20 iun. 2023 | 10:55

Șansele să dispărem la fel ca dinozaurii: ce spun oamenii de știință despre următoarea extincție în masă

ACTUALITATE
Șansele să dispărem la fel ca dinozaurii: ce spun oamenii de știință despre următoarea extincție în masă

Cu aproximativ 66 de milioane de ani în urmă, viața de pe planeta Pământ a fost întreruptă de un eveniment catastrofal. Mai exact, un asteroid cu aproximativ 12 kilometri lățime a aterizat în ocean, în apropierea Peninsulei Yucatán din Mexic, ceea ce a dus la dispariția dinozaurilor.

Conform înregistrărilor bazate pe fosile, dinozaurii dominau, înainte de acest eveniment, planeta noastră.

Cum a provocat impactul unui asteroid dispariția acestei specii?

Asteroizii reprezintă, evident, o veste proastă pentru viața de pe Pământ. Dacă se întâmplă să stai aproape de locul impactului, explozia și unda de șoc te vor carboniza instant.

Totuși, se poate repeta evenimentul?

Programele de monitorizare a asteroizilor din apropierea Pământului, însărcinate să ne avertizeze asupra pericolelor potențial devastatoare, sugerează că nu trebuie să îți faci griji în viitorul apropiat, susțin oamenii de știință.

Evident, există și posibilitatea ca o eventuală rocă „malefică” să stea ascunsă în razele soarelui, dar să trecem peste asta, pentru sănătatea noastră mintală.

Practic, orice este posibil, la un moment dat, de la dispariția vieții de pe Pământ, la eventuale catastrofe ecologice care, în timp, ar avea același rezultat, doar că mai lent.

Dacă extincția K-Pg ne-a învățat ceva, totuși, este că există o mulțime de variabile care ar putea determina amploarea daunelor cauzate de impactul unui asteroid.

Un impact mai mic într-un loc greșit s-ar putea dovedi catastrofal, de exemplu, în timp ce o lovitură aplasată într-un colț mai puțin sensibil al globului ar putea fi o nouă jucărie pentru oamenii de știință și nimic mai mult.

Oricum ar fi, orice ecosistem deja slăbit până la pragul colapsului, aproape sigur nu s-ar descurca bine dacă va primi o lovitură de la un asteroid sau de la mai mulți.

Dacă nu vrem să pățim ca dinozaurii, în viitorul îndepărtat, am putea să ne concentrăm, spre exemplu, energia pentru a ne pregăti planeta din acest punct de vedere.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele